Новородените са много добър гостоприемник на болестта и я разпространяват

...
Новородените са много добър гостоприемник на болестта и я разпространяват
Коментари Харесай

Д-р Масларска с важни разкрития за бебетата, ваксините и COVID-19

Новородените са доста добър гостоприемник на заболяването и я популяризират елементарно. Това съобщи за Нова тв Радка Масларска, шеф на Отделение по Неонатология към болница "Токуда ".

"Практиката ни от последните 2 месеца демонстрира, че има 11 новородени от майки с К-19. От тях единствено при едно дете открихме антигена на болестта, останалите бяха отрицателни при двукратни проби ", посочи тя.

По думите й има единствено две изследвания в Италия и Англия, които демонстрират, че бременните боледуват по-тежко във втори и трети триместър на заболяването и единствено 4% в Англия и 5% в Итали са предали заболяването на бебето.

"Голяма част от новородените - при тях болестта протича доста леко, само че пък са доста добър гостоприемник на заболяването и я популяризират елементарно ", сподели още доктор Масларска.

"Много от дребните деца и кърмачета за пръв път се срещат с тези вируси и е допустимо да ги носят. Но с помощта на здравния организъм и неналичието на съпътстващи болести им оказва помощ да го прекарат леко, както споделя проф. Кантарджиев ", добави тя.

Много дребен % от бременните с К-19 раждат прибързано, съобщи медикът.

Запитана би трябвало ли новородени да се имунизират против ковид, тя отвърна: "Надеждата на цялото общество и на медиците са в действителност кандидат-ваксините, с цел да овладеем пандемията. В този интервал обаче няма изследвания за новородени и не трябва да се вършат ваксини ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР