Новородените две лъвчета в хасковския зоопарк починаха от хипотермия. Смъртта

...
Новородените две лъвчета в хасковския зоопарк починаха от хипотермия. Смъртта
Коментари Харесай

Новородените лъвчета в хасковския зоопарк починаха от премръзване

Новородените две лъвчета в хасковския зоопарк починаха от хипотермия. Смъртта настъпила през днешния ден, посочи шефът на зоокъта в Хасково Валентин Ахтаров, съобщи Haskovo.net.

Новородените са чеда на лъвицата Петя, за която това е първо раждане. Заради бременността още преди месец майката била отделена в независима клетка със независимо помещение.

Първото лъвче се родило по здрач на 30 април, а на идната заран - на 1 май чиновниците в зоопарка разкрили и второто. "През деня наблюдавахме лъвицата дали ще стартира да кърми лъвчетата, само че на този стадий не можеше да се каже дали ще прояви майчиния си инстинкт и по тази причина изчакахме ", съобщи зооинженерът Валентин Ахтаров.

Той посочи, че за раждането бил известен и ветеринарният доктор в зоопарка, който погледнал майката и новородените, констатирайки, че всичко е обикновено.

Днес сутринта обаче от управлението на зоопарка открили, че лъвчетата не са закърмени и алармирали ветеринарния доктор доктор Христо Инджов, с който хасковският парк има контракт. Специалистът ги прибрал в клиниката в Димитровград, с цел да опита да ги възвърне, само че несполучливо, изясни Ахтаров.

По думите му при предаване на новородените те не били в изключително положително положение. "В този миг лъвчетата издава звуци и мърдаха, само че към този момент бяха в положение на хипотермия в резултат на това, че майката не ги е топлила през нощта ", посочи той.

Според доктор Инджов реакцията на чиновниците в хасковския зоопарк е закъсняла, защото е можело да се вземат по-рано ограничения за избавяне живота на лъвчетата.

В началото на февруари тази година "Свободна Европа " разгласява свое изследване, което демонстрира неприятните условия в зоопарковете у нас. Един от случаите бе и хасковският зоокът, в който нилският коркодил живее в пространство, по-малко от самия него. От Министерство на околната среда и водите тогава разясниха че зоопаркът в Хасково е подал документи за лиценз, само че изискванията за живот в него би трябвало да се подобрят. Ремонт сега не се прави.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР