Новоотпуснатите кредити за фирмите се увеличават с 10.4% на годишна

...
Новоотпуснатите кредити за фирмите се увеличават с 10.4% на годишна
Коментари Харесай

Банкери: Ерата на евтините кредити за българските фирми приключи

Новоотпуснатите заеми за компаниите се усилват с 10.4% на годишна база през октомври 2022 година, като през септември покачването е било още по-голямо - с 11.4%. Ще продължат ли българските компании да се възползват от " щедростта " на банките или повишаващите се лихвени проценти ще пресекат това кредитно раздвижване? Отговори на този и други въпроси дават  Боян Стефов, изпълнителен шеф на ДСК и Чавдар Златев, изпълнителен шеф на Fibank, които взеха присъединяване в петия епизод на подкаста Money.bg Лични финанси.

Банкерите са безапелационни, че все още не се следи наклонност към закъснение на отпущането на нови заеми, защото 2022 година се оказва добра за българския бизнес. Как обаче ще се отрази политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) на лихвите за корпоративните клиенти на банките в страната?

" Лихвените проценти в еврозоната се подвигат много бързо. Сравнително огромна част от нашите портфейли са вързани с EURIBOR, а това води до много бързо повишаване на съществуващите заеми на компаниите и към този момент се следят първите терзания. Смятам, че много скоро това ще докара до смяна на настройките за вложение в фирмите ", сподели Боян Стефов. Чавдар Златев добави, че без значение коя банка какъв показател е избрала, в последна сметка България е страна, която е доста тясно обвързана с еврото и за това лихвените трендове, които съществуват в еврозоната неизбежно ще бъдат трансферирани в България. Разбира се, това се усеща оптимално бързо при договорите подписани с EURIBOR, при останалите заеми това ще се случи по-плавно.

Кога ще стартират да порастват лихвите?

Последните данни на Българската национална банка сочат, че междинният лихвен % на заемите до 1 млн. евро, контрактувани в евро са достигнали 3.4 на 100.

" Към днешна дата лихвите в България се усилиха по-скромно от лихвите в Западна Европа. Така, че 2022 година беше година, през която банките помогнаха този потрес да бъде по-плавен за българския бизнес. Очаквам шокът да бъде по-силен през 2023 година, дали поради непотребната ликвидност в банковата система или заради други фактори, като потреблението на левови показатели ", разяснява Чавдар Златев. Той е безапелационен, че ерата на " евтините пари " е завършила.

" Началото на 2022 година е историческият най-малко, който ние ще забележим за идващите 10 години напред във връзка с лихвите за бизнеса. Не чакам през идващите години да има такива лихви, които доскоро бяха факт ", разясни още той. Чавдар Златев напомни, че през декември ЕЦБ евентуално ще увеличи главния лихвен % с спомагателни 50 б.п., а е допустимо нарастването да бъде с 0.75 б.п.

" Най-вероятно в края на март ще има ново нарастване, като несъмнено задачата е да се пребори инфлацията, тъй че в идващите 6 месеца трябва да чакаме 1% растеж на лихвата въз основа на измененията в главните лихви на ЕЦБ ", сподели още Чавдар Златев.

Според специалистите пазарът чака EURIBOR да завърши на 2.75-3%. Неизвестният фактор обаче е какъв брой дълго ще се задържи инфлацията в Европа. Това е значимо, тъй като в случай че има висока инфлация това ще принуди ЕЦБ да увеличи още повече лихвите, в случай че обаче политиката на Централната банка се промени, " с цел да не бъде убита стопанската система " и растежът на главните лихви се забави, битката с инфлацията ще бъде още по-дълга.

Удачна ли е доза храброст при тегленето на заем

" Съветът ми е компаниите да изберат по-малки годишни вноски по заемите и по-дълъг матуритет, в сравнение с най-ниската допустима рента. Да запазят оптималната степен на ликвидност на база паричните потоци, които сега правят оценка, тъй като могат да зародят шокове, които да свият тези парични потоци. И за тях е по-добре да имат запас, в сравнение с да търсят минималната допустима рента ", смята Чавдар Златев.

Боян Стефов, също поучава бизнеса да внимава със личното си равнище на задлъжнялост.

" Ако може нещо да е предвестител на оцеляването на една компания - колкото по-задлъжняла е, толкоз по-голяма е вероятността в турбулентни времена да изпита усложнения ", споделя още Боян Стефов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР