Новооткрити архивни документи хвърлят нова светлина върху опожаряването на Райхстага

...
Новооткрити архивни документи хвърлят нова светлина върху опожаряването на Райхстага
Коментари Харесай

Архивите говорят: Нацистите, а не комунистите, подпалили Райхстага през 1933 г

Новооткрити архивни документи хвърлят нова светлина върху опожаряването на Райхстага на 27 февруари 1933 година - събитие, което изиграва основна роля за укрепването на властта на нацистите в Германия.

Според свидетелски показания, които в никакъв случай не са били оповестявани обществено, постройката на немския парламент в Берлин евентуално е запалена от самите нацисти. Партията на Адолф Хитлер употребява пожара като мотив да оправдае изключителния указ, с който упреква комунистите за случая и му разрешава да смаже съпротивата.

Германската медийна група Redaktions Netzwerk Deutschland (RND), разгласява свидетелски показания от 1955 година, открити в архивите на съда в Хановер. Те са дадени от Ханс-Мартин Ленингс, някогашен член на паравоенното нацистко поделение Щурмабтайлунг, повече познато като СА. Той твърди, че персонално е откарал 24-годишния холандски болшевик Маринус Ван дер Любе до Райхстага в нощта на пожара.

В показанията си Ленингс декларира, че когато той и сътрудниците му от СА закарали Любе с камиона до немският парламент „ от постройката към този момент се разнасял аромат на изгоряло и имало облаци пушек в залите ". Не излиза наяве обаче за какво СА са откарали комуниста от лечебницата, в която се намирал, до Райхстага, само че в показанията ясно се показва, че постройката към този момент е била в пламъци по времето на идването им.

По-късно Ван дер Любе е упрекнат в подпалвачество, наказан за палеж и екзекутиран, откакто си признава, че е направил действието самичък. Той показва, че е желал дейностите му да послужат за всеобщо въстание на комунистите против нацистите. Четирима други обвинени по случая са оправдани - решение, което разгневява Хитлер.

Ленингс, който умира през 1962 година, показва в показанията си, че той и сътрудниците му протестирали против ареста на Ван дер Любе. „ Бяхме изцяло уверени, че Ван дер Любе не може по никакъв метод да е подпалвачът, тъй като,според видяното от нас Райхтагът към този момент беше в пламъци, когато го докарахме пред постройката ", показва в показанията си Ленингс.

Той твърди, че дружно с други очевидци е бил задържан и заставен да подпише документ, в който отхвърля да знае за случая. По-късно съвсем всички, забъркани в тази ситуация с пожара в Райхстага, са екзекутирани. Ленингс обаче бил предизвестен и съумял да избяга и да се укрие в някогашна Чехословакия.

Той изискал показанията му да бъдат записани през 1955 година - при положение, че делото за подпалването на Райхстага бъде възобновено.

С оглед на новите доказателства сега историците са раздвоени по въпроса кой тъкмо е запалил немския парламент. Повечето са съгласни с тезата, че Ван дер Любе е работил самичък, до момента в който други упрекват висши нацистки функционери в умишленото подпалване на постройката, с цел да оправдаят смазването на съперниците си.

През 2008 година Германия посмъртно оправда Ван дер Любе по силата на признат през 1998 година закон, с който бяха анулирани всички присъди на хора, направили закононарушения и наказани по време на нацисткия режим.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР