Новооткритата комета Нишимура, видима с просто око този уикенд

...
Комета, наречена Нишимура, открита само преди месец, може да бъде
Коментари Харесай

Комета, наречена Нишимура, открита само преди месец, може да бъде видима с невъоръжено око този уикенд, предлагайки на звездните наблюдатели шанс веднъж на 437 години да наблюдават небесния посетител.

Кълбото от камък и лед, чийто точен размер остава неизвестен, е кръстено на японския астроном любител Хидео Нишимура, който за първи път го забеляза на 11 август.

Рядко се случва кометите да достигнат своя момент на пикова видимост толкова скоро след това се откриват, каза Никола Бивер, астрофизик от Парижката обсерватория.

"Повечето са открити месеци, дори години преди да преминат най-близо до Слънцето", каза той пред AFP.

Кометата се завърта около Слънцето само на всеки 437 години, каза той, дълъг орбитален период, при който прекарва голяма част от времето си в замръзналата външна част на Слънчевата система.

Когато кометите се доближават до Слънцето от необятното пространство, топлината кара леденото им ядро ​​да се превърне в прах и газ , които образуват дълга опашка.

Слънчевата светлина се отразява от тази опашка, което ни позволява да видим комети от Земята.

Нишимура, който има научното име C/2023 P1, ще премине най-близо до Слънцето на 17 септември .

Тя ще бъде на 33 милиона километра (20 милиона мили) от Слънцето, което е по-малко от една четвърт от разстоянието между Земята и Слънцето, посочи Бивър.

След това кометата ще премине безобидно покрай Земята на разстояние от 125 милиона километра.

За наблюдателите на звезди кометата ще бъде най-лесна за наблюдение тази събота и неделя, особено в Северното полукълбо.

„Най-доброто нещо, което можете да направите, е да погледнете небето преди изгрев слънце, в североизточна посока вляво от Венера, в ясно небе, без замърсяване“, посъветва Бивер.

Хората с малки бинокли лесно ще могат да се насладят на спектакъла. Но ако условията позволяват, кометата може да се види и с невъоръжено око.

Опашката на кометата е зеленикава, защото съдържа "повече газ, отколкото прах", каза Бивър.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР