Новооткрита скица показва, че Да Винчи се е отказал от

...
Новооткрита скица показва, че Да Винчи се е отказал от
Коментари Харесай

Технологии разкриват скрити образи под „Мадоната на скалите”

Новооткрита схема демонстрира, че Да Винчи се е отказал от първичната концепция и е основал сюжет, който води библейската сцена в друга посока

„ Мадоната на скалите ” – версията в Националната изложба в Лондон (снимка: Leonardo da Vinci and workshop – 1. The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202. 2./3. National Gallery, London, Public Domain, Link)

Когато приказваме за модерни технологии, всекидневно си представяме компютри, VR очила, суперкомпютри, машини с изкуствен интелект. Но една друга модерна технология – макро-рентгеновите флуоресцентни карти – неотдавна разкри удивителна вест: под повърхността на известната картина „ Мадоната на скалите ” на Леонардо да Винчи в действителност се крие друго изображение. Сега създателите и критиците от целия свят са озадачени: за какво великият създател е изоставил първичната си концепция?

Изследователи от Националната изложба в Лондон използваха модерни техники за сканиране, с цел да разкрият прикрит облик под повърхността на „ Мадоната на скалите ” на Леонардо да Винчи. Скицата, която откриха, демонстрира, че огромният художник и неговите помощници са се отказали от първичната концепция и са основали сюжет, който води библейската сцена в друга посока.

Важно е да се знае, че има две версии на „ Мадоната на скалите ” , отбелязва Engadget. Едната, по-старата, се намира в Лувъра. Втората, за която се счита, че е по-скорошна, е изложена в Националната изложба на Лондон. Смята се, че Да Винчи първо основал версията, която се намира в Лувъра, против комисионна, а по-късно я е продал. По-късно той е основал втория образец, основан на първия, вероятно с цел да извърши първичната поръчка.

През 2005 година, употребявайки инфрачервено „ зрение ”, откривателите от Националната изложба откриха схема на много по-различна рисунка под забележимата багра на картината. Данните обаче бяха нищожни. За да „ видят ” дали има още нещо, откривателите неотдавна наново сканираха картината, употребявайки най-новите макро-рентгенови флуоресцентни карти и хиперспектрално снимане. Благодарение на наличието на цинк в истинския материал за очертаване, сканирането разкри доста повече елементи от истинската, скрита комбинация.

Първата схема доста се разграничава от финалната картина. Фигурите там са ситуирани по-високо и гледат в разнообразни направления. Ангелът вдясно гледа надолу към бебето Христос и го държи по-здраво, до момента в който Мадоната гледа към ангела и Христос, а не към фигурата на бебето Йоан Кръстител, която се намира вляво.

Не е ясно за какво Да Винчи се е отказал от истинската комбинация, която – съгласно някои критици – е по-динамична. Във всеки случай скицата демонстрира типичните за Да Винчи „ разработки и корекции ” , употребявани при прекосяването му от очертаване към изобразяване, съгласно кураторите. „ Например, ъгълът на главата на Младенеца Христос е изменен по този начин, че да се вижда отстрани, до момента в който някои елементи от къдравата коса на ангела са отстранени ”, написа галерията в прессъобщение.

Сега новото изобретение ще застане в основата на галерия на Националната изложба, озаглавена „ Леонардо: Изживейте шедьовъра ” , която ще се състои през ноември. Посетителите ще могат да видят по какъв начин е щяла да наподобява картината в истинската си версия, да изследват новите рисунки и да узнаят от близко по какъв начин специалистите разкриват сходни елементи.

Любопитните гости ще могат даже да видят също пръстов отпечатък на Да Винчи или някой от помощниците му – на бузата на Дева Мария един от тях е загладил боята с пръст, само че в този момент отпечатъкът му е сниман с висока резолюция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР