Новооткрит вариант на коронавируса, разпространен в южната част на Африка,

...
Новооткрит вариант на коронавируса, разпространен в южната част на Африка,
Коментари Харесай

Новият вариант на коронавируса от Южна Африка стигна Европа

Новооткрит вид на ковид, публикуван в южната част на Африка, стремително подвигна под паника здравните управляващи в редица европейски страни.

Европейска комисия предложи прекъсване на полетите от южната част на Африка по съвет на учени, само че в Белгия към този момент бе засечен първият притежател на новия вид.

Индия също разгласи строги гранични инспекции.

Световната здравна организация (СЗО) от своя страна предизвести страните по света да не избързват да постановат ограничавания за пътешестване.

Притеснението обаче бързо се отрази на пазарите, които означиха забележителен спад.

Защо новият вид е толкоз рисков?

Това е най-обезпокоителният от всички разновидности до момента. Според тях той има двойно по-голям брой разновидности спрямо разновидността Делта, като някои от тях заобикалят имунната отбрана.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че новият вид, именуван към този момент B.1.1.529, има така наречен спайк протеин (пепломер протеин) - доста друг от този на истинския ковид, на чиято основа са основани имунизациите против Covid -19.

Вариантът има разновидности, които евентуално ще заобикалят имунния отговор, основан от преболедуване или ваксина, както и разновидности, свързвани с нараснала вирулентност.

Необходими са още лабораторни проучвания, с цел да се откри дали разновидностите ще обусловят огромно понижаване на успеваемостта на имунизациите, споделят учени, представени от Ройтерс.

Засега доказаните случаи към момента са съсредоточени най-вече в една провинция в Южна Африка, само че има сигнали, че новият вариант може да се е популяризирал повече.

Израел заяви, че към този момент е засякъл преносител на новия вид, който се е върнал от Малави.

Според някои епидемиолози затварянето на границите към този момент е закъсняло и не може да се спре разпространяването на вируса.

Има възможност обаче той да се самоограничи и да не стане преобладаващ.

Мерките се стягат

Лондон забрани краткотрайно от през днешния ден на обяд самолетните полети от Република Южна Африка и пет други южноафрикански страни, а британците, завръщащи се от тези места, ще подлежат на карантина.

Експерти са посъветвали английското държавно управление да предприеме бързи и превантивни ограничения, ако бъдат доказани опасенията за въздействието на новия вид, въпреки че може да отнеме седмици за събиране на цялата информация за него.

Европейската комисия предложи през днешния ден на страните от Европейски Съюз да спрат полетите от южните елементи на Африка.

Подобна мярка е подкрепена от учените и производителите на ваксини.

" Важно е в Европейски Съюз да действаме дружно и бързо, по тази причина би трябвало въздушните връзки със засегнатия район да се пресечен, до момента в който получим изясненост за мащаба на опасността ", сподели председателката на Европейска комисия Фон дер Лайен.

Предложенията на комисията подлежат на утвърждение от Съвета на Европейски Съюз.

В изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се споделя, че тя " предлага в тясна съгласуваност със страните членки да бъде задействана спешна спирачка за преустановяване на пътуванията по въздуха от южноафриканския район ".

The will propose, in close coordination with Member States, to activate the emergency brake to stop air travel from the southern African region due to the variant of concern B.1.1.529.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)

Германия ще забрани влизането на своя територия на задгранични пасажери, идващи от Република Южна Африка (РЮА) поради откриването на нов вид на ковид, съобщи през днешния ден немският длъжностен здравен министър Йенс Шпан, представен от Франс прес.

Тази мярка, която влиза в действие от довечера, визира Република Южна Африка и " евентуално прилежащите ѝ страни ", добави министърът.

Само немски жители ще бъдат допускани да влизат в Германия от тези страни, като ще се подлагат на 14-дневна карантина, даже в случай че са имунизирани.

" Последното нещо, от което в този момент имаме потребност, е преместването на един нов вид, който да сътвори още повече проблеми ", изясни министърът.

Франция стопира неотложно да приема пасажери, идващи от седем страни от района на Южна Африка, измежду който Република Южна Африка /РЮА/, поради " открития нов вид на ковид, който е изключително притеснителен ", съобщи през днешния ден канцеларията на френското държавно управление, представена от Франс прес.

" Лицата, които са пътували през последните 14 дни до една от тези страни, се приканват да се свържат с управляващите и да си създадат допустимо най-скоро RT-PCR тест за ковид ", добави канцеларията на френския министър председател. От друга страна, държавното управление, което се базира на " правилото за оптималната нерешителност ", " прикани пасажерите, които са възнамерявали да посетят тези страни, да анулират пътуванията си ".

Италия разгласи сходна мярка, засягаща пасажерите от южноафриканските страни - решение, което Рим счита да предложи да бъде направено годно от Европейската комисия за територията на целия Европейски съюз.

Новият вид на ковид е повода Австрия да прекрати полетите от Южна Африка. Новата разпоредба, оповестява Министерството на здравеопазването, дефинира като област с разпространяване на новия вид Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Принципно се не разрешава влизането в Австрия от изброените страни. " Реагираме бързо и поредно ", съобщи федералният канцлер Александър Шаленберг в публикувано известие за печата. Австрийските жители, идващи от тези страни, ще бъдат допускани при доста строги критерии - десетдневна карантина, ПСР-тест и регистрация. Наредбата влиза в действие в среднощ.

Израелското здравно министерство заяви, че в страната за пръв път е открит случай на новия вид на вируса , открит в началото в Южна Африка и съгласно учените кадърен доста бързо да се популяризира, съобщи Франс прес.

Заразеното лице се е завърнало в Израел от африканската страна Малави, посочи министерството и показа опасения, че може да има още два случая у хора, пристигнали от чужбина и сложени сега под карантина.

И тримата са имунизирани, добави ведомството, само че не заяви с какъв брой дози и от кои препарати.

Тази нощ израелското държавно управление съобщи, че след известието за открития нов вид е присъединило в своя здравен " червен лист " Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини.

Инвеститорите са съществено обезпокоени от новините към новия вид на ковид.

Европейските тържища паднаха с към и над 3%, а фючърсите на американския фондов показател DJIA с над 700 пункта, следвайки днешните загуби на азиатските пазари на акции.

Най-сериозен срив бележат акциите на фирмите за авиопревози и на туристическите компании, откакто към този момент редица страни - Англия, Италия, Франция, Израел, оповестиха краткотрайно прекъсване на полетите от Южна Африка и още пет африкански страни, където е бил засечен новия Covid вид.

Срив с 5% бележат и цените на петролните фючърси, защото търговците и на пазарите на първични материали следят последните събития на фронта на Covid-19, като от ден на ден страна вземат решение да лимитират въздушния трафик към и от Южна Африка и прилежащите ѝ страни след появяването на новия вид на ковид.

СЗО предизвести да не се подхващат прибързани ограничения

Световната здравна организация (СЗО) предизвести страните по света да не избързват да постановат ограничавания за пътешестване, свързани с новия вид B.1.1.529 на ковид, заявявайки, че те би трябвало да възприемат " учреден на риска и теоретичен метод ".

" На този стадий предизвестяваме да не се ползват ограничавания за пътешестване ", сподели на брифинг в Женева представителят на СЗО Кристиан Линдмайер. " СЗО предлага страните да продължат да се придържат към учреден на риска и теоретичен метод, когато постановат ограничаващи ограничения за пътешестване ".

Необходими са " няколко седмици ", с цел да се откри степента на инфекциозност и вирулентност на новия вид, който в началото бе открит в района на Южна Африка, добави представителят.

Експерти на СЗО, натоварени с това да наблюдават еволюцията на ковид, се събират през днешния ден, с цел да дефинират дали новият вид би трябвало да бъде категоризиран като " притеснителен " или " пораждащ интерес ", изясни Линдмайер и добави, че въз основа на това СЗО ще даде спомагателни насоки на страните какви дейности следва да подхващат.

" Вирусът постоянно търси идващия си ход”

Вирусът постоянно търси идващия си ход, гласи заглавието на публикация във " Файненшъл таймс " във връзка паниката измежду научната общественост поради откритите в Ботсвана нови разновидности на ковид, един от които може да се окаже по-заразен и от преобладаващия в този момент по света вид Делта. Изданието показва, че това е следващото обогатяване на непрекъснато разрастващата се група от над 1500 разновидности на вируса Sars-Cov-2, зародили от началото на пандемията.

Въпросът е дали някой нов вид, който се предава по-лесно, по-смъртоносен е и дори е резистентен на имунизациите, може да замести записания предходната година вид Делта. И този въпрос буди огромна паника измежду учените и здравните специалисти, акцентира вестникът.

Имунологът Гавин Скрийтън, началник на отдела за медицински проучвания към Оксфордския университет, предизвестява, че човек би трябвало да е доста високомерен, с цел да счита, че вирусът е изчерпал всичките си трикове. Вирусът се трансформира непрекъснато и всяка негова репродукция води до нови неточности във веригата от 30 хиляди нуклеотиди, образуващи неговия геном. Обикновено тези разновидности изчезват, само че всяка от тях носи опция за вируса да стане по-устойчив, по-заразен и да преодолява по-лесно имунната отбрана на организма правоприемник.

" Файненшъл таймс " напомня, че преди Делта най-голяма опасност за Англия е бил разновидността Алфа, а след това СЗО е класифицирала като " притеснителни " или " забавни " редица разновидности, наречени с букви от гръцката писменост. Последният е Мю, засечен през януари в Колумбия.

Няма никаква причина, заради която да не се появяват по-опасни разновидности, само че имунизациите забавят мутирането. Преди да стартират имунизационните акции, вирусът бе изправен пред " по-прост имунен пейзаж ", в който съвсем всички са възприемчиви и " предаваемостта беше лесна победа ", споделя Ема Ходкрофт от Базелския университет, която бе измежду първите откриватели на разновидностите. По думите ѝ при сложени към 30 милиона дози на ден по света идващият вероятен ход на вируса е да усили степента на разпространяването си или да откри метод да преодолява имунната ни отбрана, или и двете.

Други като Франсоа Бало, шеф на Института по генетика към " Юнивърсити колидж Лoндoн ", считат, че " предаваемостта " към този момент е достигнала своите пикове. Според него показателят на репродукция (R0) на разновидността Делта е сред 6 и 7 и към този момент не се покачва. Бало предсказва, че за едно десетилетие Sars-Cov-2 ще поеме по-скоро по пътя на " мудна еволюция в търсене на път през имунната система " вместо " непрекъснати скокове в разпространяването ".

Но към този момент учените остават обезпокоени от неочакваните разновидности на вируса, които изненадват актуалната политика против пандемията и подкопават резултата от имунизацията, заключава " Файненшъл таймс ".

" Ню Йорк таймс " също напомня, че от началото на пандемията са зародили огромен брой разновидности на новия ковид. И главната паника във връзка с всеки от тях е дали той ще попречи на битката с пандемията, или ще ограничи успеваемостта на имунизациите. Днес следва южноафрикански специалисти да се срещнат с механически екип от СЗО, с цел да обсъдят данните за откритата в Ботсвана нова разновидност. Предстои на нея да бъде присвоена писмен знак от гръцката писменост.

Именно Южна Африка през декември 2020 година бе регистриран за пръв път разновидността Бета, популяризирал се из 70 страни. Имунолозите бяха разтревожени, тъй като някои клинични изпитвания посочваха по-слаба отбрана посредством имунизациите против Бета. После се появи още по-заразния и нападателен вид Делта, разнесъл се по целия свят и считан за извършител на актуалната вълна от нови случаи.

Според Ричард Леселс, вирусолог от теоретичен институт в провинция Квазулу-Натал в РЮА, ботсванският вид е сходен на разновидностите Ламбда и Бета по вродената си дарба да преодолява имунитета.

" Имаме някои опасения, че този вид може освен да е по-заразен, т.е. да се популяризира по-ефективно, само че и да може да заобикаля детайли от имунната система и отбраната, която имаме с нашата имунна система ", споделя той пред нюйоркското издание. Освен това новият вид е открит у младежи - група, която е с най-ниско равнище на имунизация в страните от южната част на Африка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР