Новооткрит кит, живял преди почти 40 милиона години, може да бъде „най-тежкото животно, съществувало някога“, казват експерти

...
Възможно е да има нов претендент за най-тежкото животно, живяло
Коментари Харесай

Възможно е да има нов претендент за най-тежкото животно, живяло някога. Въпреки че днешният син кит отдавна носи титлата, учените са изровили вкаменелости от древен гигант, който може да наклони везните.

Изследователите описаха вида — наречен Perucetus colossus или „колосалният кит от Перу“ — в списание Nature в сряда. Всеки прешлен тежи над 220 паунда (100 килограма), а ребрата му са дълги почти 5 фута (1,4 метра).

„Просто е вълнуващо да видиш такова гигантско животно, което е толкова различно от всичко, което познаваме“, каза Ханс Теуисен, палеонтолог от Медицинския университет в Североизточен Охайо, който не участва в изследването.

Костите са открити преди повече от десетилетие от Марио Урбина от Природонаучния музей на Университета на Сан Маркос в Лима. Международен екип прекара години в изкопаването им от страната на стръмен, скалист склон в пустинята Ика, регион в Перу, който някога е бил под вода и е известен с богатите си морски вкаменелости. Резултатите: 13 прешлена от гръбначния стълб на кита, четири ребра и тазобедрена кост.

Огромните вкаменелости, които са на възраст 39 милиона години, „не приличат на нищо, което някога съм виждал“, каза авторът на изследването Алберто Коларета, палеонтолог от италианския университет в Пиза.

След разкопките изследователите използваха 3D скенери, за да проучат повърхността на костите и пробиха в тях, за да надникнат вътре. Те са използвали огромния — но непълен — скелет, за да оценят размера и теглото на кита, използвайки съвременни морски бозайници за сравнение, каза авторът на изследването Ели Амсън, палеонтолог в Държавния музей по естествена история в Щутгарт, Германия.

Те изчислиха, че древният гигант е тежал някъде между 94 и 375 тона (85 и 340 метрични тона). Най-големите открити сини китове са били в този диапазон — около 200 тона (180 метрични тона).

Тялото му се простира на дължина около 66 фута (20 метра). Сините китове могат да бъдат по-дълги – като някои растат до повече от 100 фута (30 метра) на дължина.

Това означава, че новооткритият кит е „вероятно най-тежкото животно някога“, каза Коларета, но „той беше най-вероятно не е най-дългото животно досега."

Той отчасти тежи повече, защото костите му са много по-плътни и по-тежки от тези на син кит, обясни Амсън.

Тези супер плътни кости предполагат, че китът може да е прекарал времето си в плитки крайбрежни води, казаха авторите. Други крайбрежни обитатели, като морските крави, имат тежки кости, които им помагат да останат близо до морското дъно.

Без черепа е трудно да се разбере какво е ял китът, за да поддържа такова огромно тяло, каза Амсън.< /p>

Възможно е P. colossus да е търсел храна по морското дъно, казаха изследователите, или да е изяждал тонове крил и други малки морски създания във водата.

Но „Няма да се изненадам, ако това нещо действително се храни по съвсем различен начин, който никога не бихме си представили“, добави Тюисен.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР