Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание

...
Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание
Коментари Харесай

Бие първият звънец за 50-ото Народно събрание

Новоизбраното 50-о Народно заседание се събира на първото си съвещание през днешния ден от 9:00 часа. То се привиква с указ на президента Румен Радев на съображение член 75 от Конституцията на Република България.

Съгласно главния закон на страната първото съвещание на Народното събрание ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат - доктор Силви Кирилов от " ИТН ". 

След това народните представители ще положат следната клетва: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ". Депутатите ще подпишат и клетвени листове. 

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.  

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват на откриването на 50-ото Народно заседание.

На първото съвещание се избира ръководител на Народното събрание и заместник-председатели.

По традиция изказвания вършат парламентарнопредставените партии и обединения. 

Най-възрастният депутат в 50-ото Народно заседание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а дамите - 64.

Според разпределението на мандатите, оповестено от Централната изборна комисия, първата политическа мощ в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, Движение за права и свободи - 47, " Продължаваме промяната - Демократична България " - 39, " Възраждане " - 38, " Българска социалистическа партия за България " - 19, " ИТН " - 16, и " Величие " - 13 народни представители.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР