Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес,

...
Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес,
Коментари Харесай

Първо заседание на 49-ото Народно събрание

Новоизбраното 49-о Народно заседание ще организира първото си съвещание през днешния ден, 12 април, от 10.00 часа.

Както при предходния 48-и парламент, по този начин и през днешния ден, съвещанието ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат, както повелява Конституцията на Република България. В 49-то Народно заседание това още веднъж е Вежди Рашидов.

На първото съвещание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Гълъб Донев и членовете на служебното държавно управление.

Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания.

Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание. Покани към посланиците на Русия и Беларус не са отправяни.

В първият ден народните представители би трябвало да гласоподават кой да бъде ръководител на Народното събрание.

За ръководител на 49-ото Народно събрание водачът на победилата в изборите на 2 април партия ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че партията му ще предложи Росен Желязков, който беше първият им вид и през октомври 2022 година " Възраждане " се придържа към номинацията си за началник на предходния парламент - Петър Петров, а обединението ПП-ДБ няма да излъчи претендент.

Разпределението на мандатите в 49-то Народно заседание:

• ГЕРБ/СДС - 69

• ПП/ДБ - 64

• " Възраждане " - 37

• Движение за права и свободи - 36

• Българска социалистическа партия - 23

• " ИТН " - 11
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР