Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на

...
Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на
Коментари Харесай

Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на 12 април от 10:00 часа

Новоизбраното 49-о Народно заседание ще организира първото си съвещание на 12 април 2023 година от 10.00 часа.

Събранието се привиква с декрет на президента Румен Радев на съображение член 75 от Конституцията на Република България. Документът е обнародван на 11 април 2023 година в брой 34 на „ Държавен вестник “.

Съгласно член 76 от Конституцията на Република България първото съвещание на Народното събрание ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат. В 49-ото Народно заседание това е Вежди Рашидов.

Народните представители ще положат клетва:

„ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. “

След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания вършат представители на показаните в Народното събрание партии и обединения.

След това се планува да бъде определен ръководител на 49-ото Народно заседание. Председателят ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на Народното събрание.

На първото съвещание на 49-ото Народно заседание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Гълъб Донев и членовете на служебното държавно управление.

Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания.

Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР