Новоизбраният президент на Латвия Едгарс Ринкевичс встъпи в длъжност. На

...
Новоизбраният президент на Латвия Едгарс Ринкевичс встъпи в длъжност. На
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на Латвия встъпи в длъжност

Новоизбраният президент на Латвия Едгарс Ринкевичс встъпи в служба. На изключително съвещание на Сейма (парламента) през днешния ден той постави клетва като държавен глава.


„ Заклевам се, че цялата ми активност ще бъде отдадена на богатството на латвийския народ. Ще съблюдавам и почитам конституцията на Латвия и законите на страната. Ще се отнасям заслужено към всички и ще извършвам по съвест своите отговорности “, съобщи той.

49-годишният Ринкечивс е приключил факултета по история и философия на Латвийския университет. През 1994 година и 1995 година, учи политически науки и интернационалните връзки в Университета в Гронинген, Нидерландия. През 1997 година получава магистърска степен по политически науки, последвана от втора магистърска степен от Училището за национална сигурност и ресурсна тактика " Дуайт Д. Айзенхауер ".

Работи известно време като публицист, а по-късно постъпва на работа в Министерство на защитата.

Между 1998 година и 2004 година Ринкевичс е член на партията " Латвийски път ".

През февруари 1998 година взе участие в разискването на Хартата за партньорство сред Съединени американски щати и Балтийско море, а от 2002 година до 2003 година е член на латвийската делегация, договаряща за присъединение към НАТО, като заместник-ръководител на делегацията на Латвия. През 2008 година е назначен за шеф на канцеларията на президента на Латвия и извършва тази служба до юли 2011 година

През октомври същата година Ринкевичс се причислява към третия кабинет на Валдис Домбровскис като министър на външните работи.

През май 2014 година Ринкевичс се причислява към партията " Единство “.

След оставката на кабинета на Домбровскис през 2014 година той продължава да извършва министерски функционалности в първия кабинет на Лаймдота Страуюма. През 2014 година се кандидатира на парламентарните избори и е определен за народен представител, след което още веднъж е одобрен за министър на външните работи – пост, който заема в два поредни кабинета.

На 31 май 2023 година е определен за президент на Латвия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР