Новоизбраният премиер на Косово заяви, че парламентът трябва да избере

...
Новоизбраният премиер на Косово заяви, че парламентът трябва да избере
Коментари Харесай

Курти: Вьоса Османи трябва да бъде президент на Косово

Новоизбраният министър председател на Косово съобщи, че Народното събрание би трябвало да избере допустимо най-скоро за президент на страната.
След съвещанието, на което беше гласуван съставът на новия кабинет, министър-председателят сподели, че се чака промяната на депутатите, определени за министри, след което следва изборът на президент, заяви албанската телевизия „ Ора нюз ”.
Според Курти, всички би трябвало да се обединят към нейната кандидатура, макар че опозиционните Демократическа партия на Косово и Алианс за бъдещето на Косово към този момент обявиха, че са срещу избора на Вьоса Османи за президент.
„ Политическата активност на госпожа Османи, достолепието и отговорността, с които тя съставлява жителите във всяка институция (Вьоса Османи беше по едно и също време ръководител на Народното събрание и и.д. президент – бел. ред.), както и извоюваните съвсем 300 000 гласа на жителите на Косово, дават съображение да мислим, че Вьоса Османи би трябвало да бъде новият президент на ”, съобщи Курти.
 Косово към този момент има нов министър председател Косово към този момент има нов министър председател
Събранието на Косово гласоподава с 67 гласа " за ", 30 " срещу " и без въздържали се, водачът на Движението " Самоопределение " Албин Курти за...
Османи, която е някогашен представител на Демократичната лига на Косово, взе участие в изборите на 14 февруари в листата на Движение „ Самоопределение ”. Тя е индивидът, за който са подадени най-вече гласове на тези избори.
Нейната някогашна партия към момента не е прецизирала дали ще гласоподава за нея за президент.
Вьоса Османи извършва длъжността президент, откогато подаде оставка като държавен глава на 5 ноември 2020 година, след потвърждаването на обвинителния акт от Специалната прокуратура за военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Хага.
Според Конституцията, страната може да се ръководи от ид. президент единствено шест месеца. От 22 март този пост е стихотворец от новия ръководител на Народното събрание Глаук Конюфца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР