Новоизбраният председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски тръгна в

...
Новоизбраният председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски тръгна в
Коментари Харесай

Пеевски обвини Митрофанова в арогантно и нагло поведение заради Руската църква

Новоизбраният ръководител на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски потегли в челна офанзива против съветския дипломат Елеонора Митрофанова поради нейни изявления за собствеността на Руската черква в София.

Пеевски упрекна Митрофанова в " надменно и безочливо държание " и " имперски жанр на деяние ", който той дефинира за недопустим.

" Представител на непозната страна, който си разрешава да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата страна и нейните държавни органи и да слага под въпрос способността на институциите да защитят ползите на българските жители, да назидава и разпорежда. Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години ", се споделя в писмена позиция на Пеевски, публикувана от уеб страницата на Движение за права и свободи.

Тя се появява в деня, в който службите в Руската черква още веднъж бяха възобновени по предписание на Митрофанова. Преди това църквата заставам затворена близо 2 месеца поради изгонването на предстоятеля ѝ и още няколко свещеници поради шпионаж.

В петък Митрофанова разгласи, че църквата е съветска и че имала " всички документи ", които узаконяват собствеността на посолството върху нея.

Пеевски обаче отвърна с това, че има " събрани безспорни доказателства за това, че църквата " Св. Николай Мирликийски - Чудотворец е българска " и упорства министърът на районното развиване Андрей Цеков да заведе " неотложно " дело за собствеността.

" Отново подсещаме, че няма да допуснем про-Путин сътрудници да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни. В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и заплашват демокрацията ", написа още в декларацията на Пеевски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР