Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било регистрирано днес в

...
Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било регистрирано днес в
Коментари Харесай

Нов трус от 5,3 по Рихтер удари Турция, земята се измести с 3 метра

Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било записано през днешния ден в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

Според оповестената от обсерваторията информация трусът е станал в 10.48 ч. (9.48 ч. българско време), а епицентърът му е бил в региона на град Гьоксун, окръг Кахраманмараш, написа dnes.dir.bg.

Земетресението е било на дълбочина 5 км под земната повърхнина.

Това е следващият по-силен трус в поредицата трусове в региона от понеделник, когато в 4.17 ч. сутринта, Южна Турция бе разтърсена от трус с магнитуд 7,7 и епицентър в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш.

Девет часа по-късно бе записано и второ мощно земетресение, още веднъж в окръг Кахраманмараш, с магнитуд 7,5-7,6.

Досега броят на публично доказаните жертви в Турция от трусовете е 6234. В прилежаща Сирия земетресенията са лишили живота на минимум 2270 души.

Земната маса в Турция се е изместила с три метра

Двете трусове с епицентър Кахраманмараш, Южна Турция, и магнитуд надлежно 7,7 и 7,6 по Рихтер, са предизвикали изместване на земната маса в Турция с три метра, заяви шефът на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул проф. Халюк Йозгенер.

„ Преживяваме същинско естествено злополучие, невиждано до момента. В един и същи ден станаха две трусове едно след друго с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Земната маса се измести с цели три метра “, съобщи проф. Йозгенер пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на турския академик през 2022 година в Турция са станали 170 трусове с магнитуд над 4.

„ След августовското земетресение през 1999 година (в региона на Мраморно море), земетресенията от 6 февруари са най-мощните и най-разрушителните за последните 24 години “, уточни той.

Ученият изясни, че последните трусове в Кахраманмараш са освободили сила, която е била натрупвана в продължение на 500 години, а тук-там и 700-800 години.

Още страни пращат помощ

Екип със 161 спасители от Съединени американски щати е изхвърчал тази заран за Турция, с цел да окаже помощ в 10-те окръга, наранени от разрушителните трусове в Южна Турция, прибавя Българска телеграфна агенция.

Турското държавно управление изиска интернационална помощ за справяне с последствията от мощните земетресения с магнитуд до 7,7, които раздрусаха южната част на страната преди три дни и лишиха живота на над 7000 души, по последни данни. Хиляди са починали и в прилежаща Сирия.

Непосредствено след бедствието спасители от към 70 страни дойдоха в Турция и работят на терен. България бе една от първите европейски страни, които изпратиха помощ.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР