Ново устройство, разработено в NTU Сингапур може бързо да подмладява

...
Ново устройство, разработено в NTU Сингапур може бързо да подмладява
Коментари Харесай

Тази нова технология може да подмлади старите соларни панели и да удължи живота им

Ново устройство, създадено в NTU Сингапур може бързо да " подмладява " и удължава живота на остарели и нови слънчеви панели благодарение на топлота и светлина...

Емил Василев преди 53 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниСветлин Желев - 14:31 | 24.12.2023

Revolut: Българите имат три съществени финансови стремежи – да забогатеят, да получат покачване на заплатата и да платят задълженията си

IT НовиниЕмил Василев - 12:05 | 25.12.2023

Този нов безлопатъчен вентилатор е бъдещето на вятърните турбини

АвтомобилиИван Давидов - 11:03 | 23.12.2023

9-те (може би) най-лоши коли на нашето време

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Отделение на Нанянския софтуерен университет в Сингапур (NTU Singapore), наречено EtaVolt е създало елегантно устройство, което може да „ подмлади “ и удължи живота на остарели (и нови) фотоволтаични панели. Технологията е необятно тествана на място и може да се употребява за към 90% от всички съществуващи фотоволтаични панели в света. Технологията е сполучливо комерсиализирана и е подготвена да се разшири, с цел да бъде показана на необятния пазар.

„ Промяна в разпоредбите на играта “ в слънчевата сила

Технологията на EtaVolt „ трансформира разпоредбите на играта “ в слънчевата промишленост, изключително в тропически райони като Сингапур, където панелите се остаряват бързо заради суровите условия на околната среда.

Поради суровите условия на околната среда слънчевите панели губят своята успеваемост скоро след инсталирането си, изключително през първата година. Този спад в успеваемостта може да доближи до 10% или повече през целия живот на панелите. EtaVolt изяснява, че това значи загуба на сила в размер на 2 милиарда $ в международен мащаб, въз основа на световния потенциал от 1 терават (1 000 000 мегавата) слънчева сила.

Обичайният метод за поддръжка на слънчевите панели е посредством разчистване на горния пласт на стъклото или замяна на целия модул. За страдание, нито едно от евтините решения, които се оферират на пазара не може да възвърне безпроблемно успеваемостта на слънчевия панел на място. Усъвършенстваната технология за регенерация на EtaVolt работи за над 90% от слънчевите панели на пазара, в това число тези, които съдържат бор, О2, недостатъци и примеси.

„ Нашият способ за подмладяване освен е строго тестван и валидиран, само че и е посочил потвърдени резултати в разнообразни търговски приложения. Технологията е сполучливо внедрена в планове с огромни сътрудници от слънчевата промишленост, което демонстрира нейната успеваемост и капацитет за необятно разпространяване “

обяснява доктор Уанг, съосновател на EtaVolt доктор Стенли Уанг, който е и началник на плана

Но по какъв начин работи технологията?

Както изясняват от EtaVolt, когато върху слънчевите кафези се ползват точна температура и интензивна светлина, които възбуждат молекулите на материала, като ги карат да се движат бързо, да трансформират подредбата си и да поправят повредите, породени от светлината и топлината. Процесът на корекция на слънчевите панели предотвратява приключването на сила, като закърпва дупките сходно на кофа, осигурявайки оптимално събиране на светлинната сила.

Новото устройство може автоматизирано да се движи по слънчеви панели с дължина до 2,3 метра, като оказва помощ за тяхното отнасяне и възобновяване на до 5% от изгубената им полева продуктивност. Процесът лишава по-малко от 5 минути. В взаимозависимост от типа на слънчевия панел може да се обезпечи отбрана до пет години. Може да се употребява и в закрити пространства или за открити слънчеви ферми.

EtaVolt е основана през 2019 година. Компанията дава услуги за подмладяване и интелигентно преработване на слънчеви панели. Чрез цялостна автоматизация те демонтират отпадъчни слънчеви панели и възвръщат потребни материали и запаси, като да вземем за пример силиций, които могат да бъдат употребявани още веднъж за други цели.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР