Ново теоретично изследване доказва, че Стивън Хокинг е бил прав

...
Ново теоретично изследване доказва, че Стивън Хокинг е бил прав
Коментари Харесай

Предположението на Хокинг за изпарението на черните дупки важи за цялата Вселена

Ново теоретично проучване потвърждава, че Стивън Хокинг е бил прав за черните дупки, въпреки и не изцяло. В последна сметка лъчението на Хокинг ще ги накара да се изпарят, само че хоризонтът на събитията не играе толкоз значима роля в този развой, колкото английският астрофизик е смятал. Гравитацията и кривината на пространство-времето също могат да провокират това лъчение. Това значи, че всички солидни обекти във Вселената рано или късно ще се изпарят.

Прилагайки хитроумна композиция от квантова физика и теорията на Айнщайн за гравитацията, Стивън Хокинг изрича догатката, че спонтанното основаване и заличаване на двойки частици би трябвало да се прави наоколо до хоризонта на събитията на черните дупки. Обикновено частиците и античастиците, които се появяват от квантовото поле, скоро взаимно се унищожават, само че от време на време античастицата е засмукана от черната дупка, а частицата съумява да избяга. Именно това е и лъчението на Хокинг.

Учени от университета в Неймеген, Нидерландия, са изследвали процеса, с цел да открият дали съществуването на небосвод на събитията в действителност е сериозен параметър за него. Те комбинираха техники от физиката, астрономията и математиката, с цел да схванат какво се случва, когато двойки частици пораждат наоколо до черните дупки, написа Phys.org. Резултатите демонстрираха, че нови частици могат да се появят и надалеч от хоризонта на събитията. С други думи, съществува някаква нова форма на лъчение в допълнение към лъчението на Хокинг.

„ Доказахме, че надалеч от черната дупка кривината на пространство-времето играе значима роля в основаването на лъчение. Оказва се, че частиците към този момент са разграничени от приливните сили на гравитационното поле “, споделя Валтер ван Сьойлеком, един от откривателите.

Досега се считаше, че без небосвод на събитията не е допустимо да има лъчение.

Хипотезата на учените дава нов взор към Вселената. Оказва се, че всички огромни обекти в космоса, като да вземем за пример останките от мъртви звезди, също имат този тип лъчение. А в едно доста далечно бъдеще всичко във Вселената ще се изпари, сходно на черните дупки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР