Ново социологическо изследване на „Тренд“ дава яснота какъв би бил

...
Ново социологическо изследване на „Тренд“ дава яснота какъв би бил
Коментари Харесай

Ето какъв е идеалният кмет според българина

Ново социологическо проучване на „ Тренд “ дава изясненост какъв би бил идеалният кмет. Според множеството гласоподаватели полът и възрастта нямат значение за кмета на тяхното обитаемо място.

„ Идеята ни беше да забележим какви биха били идеалните характерности на един кмет, изключително при започване на предизборната кампания”, изясни пред БТВ социологът Димитър Ганев.

На въпрос дали мъж, или жена е по-добре да бъде кмет на тяхното обитаемо място, максимален дял – 48%, показват, че полът няма значение. 36% обаче са на мнение, че е по-добре мъж да бъде отпред, до момента в който едвам 10% биха желали жена.

Възрастта също се оказва, че няма значение за интервюираните – 41% от тях са на това мнение. 40% пък показват, че избират кметът в тяхното обитаемо място да е млад. Регистрират се ниски стойности при опцията „ възрастен “ – 14%.

В София в най-голяма степен възрастта няма значение, до момента в който в регионалните и дребните градове считат, че кметът би трябвало да бъде млад.

Един от основните въпроси във връзка с тази тематика е обвързван с качествата, които кметът би трябвало да има. 24% от българите считат, че той би трябвало да е почтен.

14% са на мнение, че не би трябвало да бъде подкупен, а същият % от българите показват, че би трябвало да познава хората и потребностите им. 10% считат, че измежду качествата, които кметът би трябвало да има, са да бъде деятелен, деятелен и трудолюбив. За българите е значимо и той да е интелигентен, виновен и с опит.

Основното нещо, което би отблъснало в един кмет, съгласно 23% от българите, е да е подкупен. 9% биха се отблъснали от това да лъже, да е неоткровен, да е лъжец, а 8% да бъде нахален, демонстративен и надменен.

Сред останалите отблъскващи качества са да не работи за потребностите на хората, безгрижен, в случай че не работи за града и хората и други.

Според 72% от българите е доста значимо и по-скоро значимо кметът да е роден в същото обитаемо място, до момента в който единствено 21% са на противоположното мнение. 7% не могат да преценяват.

На въпрос би трябвало ли кметът да има деца, 69% са дали отговор „ Да”, 23% - „ Не”, а 8% не могат да преценяват. Според социолога този резултат е естествен, тъй като това придава непоклатимост на индивида.71% от интервюираните българи считат, че е значимо кметът да владее непознат език, а за 23% това не е значимо качество. За 79% от интервюираните е значимо бъдещият кмет да е прочут, до момента в който 15% са на противоположното мнение.

Управленският опит се явява значим фактор за 88% от българите, като едвам 7% показват, че не е значимо. На въпрос значимо ли е кметът да е от партията, която поддържат, 42% от българите са дали отговор позитивно, до момента в който 39% - негативно.

В изследването има и въпрос дали интервюираният считат персонално себе си за подобаващи за позицията кмет. Едва 8% са на мнение, че са подобаващи, до момента в който цели 78% са на противоположното мнение. 14% не могат да преценяват.

Мъжете в по-голяма степен считат себе си за подобаващи за сметка на дамите. 12% показват, че ще се оправят по-добре от сегашния кмет, а 9% са на мнение, че ще се оправят по-зле. Близо 70% считат, че тази работа не е за тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР