Ново сдружение ще пази природата и ще развива района на

...
Ново сдружение ще пази природата и ще развива района на
Коментари Харесай

Ново сдружение ще работи за икономическото и екологично развитие на Кресненското дефиле


Ново съдружие ще пази природата и ще развива региона на Кресненското дефиле. В “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле” се включват представители на неправителствени организации и водещи университети, стана ясно при учредяването на организацията. Тяхната експертиза ще бъде ориентирана към правенето на проекти и действия за стимулиране на икономическото, екологичното и културното развиване. За задачата ще се създаде организационен проект на територията, в който ще бъдат включени съответни стъпки. Преди това ще бъдат готови планове за цялостното възобновяване на растителните типове, наранени от опустошителните пожари това лято. Ще се работи и за възобновяване на популациите на засегнатите скотски типове. За да се ускори ползата към района от страна на вложители и туристи, ще се работи по развиването на хотелски, спортни и развлекателни зони. Към тях ще бъдат обособени спа зони, с цел да може повече хора да се възползват от благосъстоянието на минералните извори в района. Ще се дефинират и местата за биоземеделие и отглеждане на животни.

“Ще търсим и привличаме средства по разнообразни стратегии и ще подкрепяме общините и дребните обитаеми места в подготовката на планове и тяхната реализация. Ще работим и за построяването на мрежа от спонсори, дарителски акции, специфични планове за набиране на средства и други подобни”, изясняват от сдружението.

“За проблемите в региона на Кресненското дефиле има мощна потребност да се сътвори сходна неправителствена организация, която да работи за социално-икономическото развиване на населението”, сподели пред “24 часа” шефът на сдружението Веселин Грозданов.

Той изясни, че част от учредителите са дейни членове на комитета за наблюдаване на строителството на автомагистрала “Струма”, който е към към Агенция “Пътна инфраструктура”.

„ В битката ни да се осъществя стратегически обект от национално значение като “Струма” ние установихме по какъв начин малцина организации яростно спъват за следващ път достойното развиване на локалното население и провалянето на национално важен план “, споделя Грозданов.

„ Между публикуването на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда и публичните разисквания за лот 3.2 значително декари гори в региона на Крупник и Кресна бяха обхванати от пожари. Тези няколко организации хвърляли огромни старания за прекъсването на автомагистралата през дефилето посредством обжалвания в съда и клюки за България пред Европейската комисия и Бернската спогодба, вместо интензивно да се включат във възобновяване на унищожената природа. Природата не е значима за тях, да не приказваме за развиването на популацията и поминъка му “, твърди Грозданов.

Сдружение “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле” ще се концентрира към поощряване на икономическото, инфраструктурното, културното, духовното и екологичното развиване на дивата флора и фауна на територията на Кресненското дефиле и в ангажирането на популацията в доброволни действия за развиването на региона и запазване на природата и за реализиране на публичен надзор.

Експерти и поданици от района се включиха в публичното разискване на отчета за оценката на въздействието върху околната среда на автомагистралата. Източният вид планува пътят да е на две обособени раздалечени платна. В посока Гърция ще се употребява съществуващият път.

“С създаване на оферти и стратегии за възобновяване на повредени или унищожени естествени обекти и поддръжка на промяната за развиване и разцвет на хората според законодателството интернационалните и европейски тактики, конвенции и директиви”, обявиха от сдружението.

Членовете му се надяват да разпространяват концепцията за запазване на дивата природа измежду популацията, ще дадат и опция на хората да се включат в доброволни действия по запазване на биологичното многообразие и устойчивото развиване. Ще се търси подпомагане на държавни, публични, научни, културни, икономически и други институции, организации и жители. Ще се търси и съдействие и обмяна на опит със сдружения и организации със сходни ползи и цели. Сега следва обобщаване на данни за вредите от нарушавания на природозащитните закони и подпомагане на способените органи за определяне на отговорните и ангажиране на отговорността им в процеси от сходен темперамент.

Немалка част от специалистите, които работят за организациите, учредили “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле”, вземат участие в експертни препоръки, изтотвят стратегически документи и проучвания, тъй като са специалисти с опит в развиването на разнообразни секторни политики, учени с биография, потвърдили се освен в България, само че и в Европа.

“Ще продължи отстояването на потребността от природозащита посредством присъединяване в експертни препоръки, комисии и екипи, национални стратегии и планове, екипи по Оценка на въздействието върху околната среда и други сходни, като се разпространява ролята на природозащитните действия за удобното положение на околната среда пред държавните институции, общините, бизнеса, политиците и другите вземащи управнически решения”, декларират още от сдружението.

В момента напълно напъните на съдружие “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле” са ориентирани за изследване, запазване и поощряване на икономическото, инфраструктурното, културното, духовното и екологичното развиване на дивата флора и фауна на територията на Кресненското дефиле и в ангажирането на популацията в доброволни действия за развиването на региона и запазване на природата и за реализиране на публичен надзор. При добър резултат, какъвто постигнахме до този миг за реализирането на лот 3.2 на автомагистрала “Струма”, несъмнено бихме гледали към развиването ни в национално съдружие, работещо за просперитета на България и за достойното социално-икономическо развиване на популацията, споделят от сдружението. В състава му влизат 17 членове, измежду които вузове като Лесотехническия университет и Университета по строителство архитектура и геодезия, и 15 неправителствени организации, които обгръщат разнообразни стопански браншове. “Те бяха поканени със своя експертен опит да подкрепят дългогодишното закъснение на процеса на разискване на строителството на автомагистрала “Струма”. Тази национална идея ни сплоти в битката ни против възпирането на социално-икономическото развиване на района”, съобщи Грозданов. Той сподели, че в организацията могат да влязат и други членове, само че те би трябвало да са подготвени да работят интензивно. “Не търсим количество, а качество у членовете”, съобщи още Грозданов.

„ Ще работим за синергия, не е редно преди всичко да се поставят пеперуди и гущери “, споделя Веселин Грозданов, ръководител на сдружението

- Г-н Грозданов, нужно ли е сходно съдружие, откакто има доста природозащитници? “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле” контрапункт ли е на съществуващите организации?

-За проблемите в региона на Кресненското дефиле има мощна потребност да се сътвори сходна неправителствена организация, която да работи за социално-икономическото развиване на популацията. В момента няколко организации, които са се оповестили за единствени природозащитници, работят против ползите на България и социално-икономическото развиване на популацията на района. Ние ще работим за реализиране на синергия сред хората и дивата природа, като преди всичко ще са хората.

- С какви организации ще си партнирате?

- Сдружението е отворено за партниране с необятен кръг организации, за обмяна на опит и взаимна активност с български и задгранични неправителствени организации, работещи за същинското социално-икономическо развиване на региона на Кресненското дефиле. Но ще бъдем и деликатни по отношение на бъдещите ни сътрудници.

- Само като консултанти ли ще се включват специалистите от сдружението, или ще вземат участие и в планове?

- Членовете на “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле” ще се включват с всички вероятни законови способи в премахване на насъбраните проблеми в развиването на региона на Кресненското дефиле. В нашето съдружие не членуват строителени компании или организации със икономически ползи.

- Къде ще бъде записано сдружението?

- Ще го записваме в София заради близостта на държавните институции, само че ще има посланичество в град Кресна.

- Ще посещавате ли обитаемоте места в региона на Кресна? Ще могат ли хората да се допитват персонално до представители на сдружението?

- През миналите 2 години като членове на КНАМС, представители на част от организациите учредители на “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле”, непрекъснато посещавахме град Симитли и град Кресна да се срещнем с потребностите на хората и техните визии за развиването на региона. Ние получихме от локалното население голяма поддръжка в битката ни за развиване на лот 3.2 намагистрала “Струма” и следващо социално-икономическото развиване на Кресненското дефиле. То би трябвало да е ориентирано към реализиране на синергия сред хората и запазване на дивата природа. А не слагането на пеперуди и гущери пред индивида. Хората ще могат персонално да се допитват до представители на сдружението. Ето за какво ще има директно ангажиране на публичното мнение по всички въпроси, свързани с икономическото и духовното развиване и опазването на природата и устойчивото развиване на територията на Кресненското дефилe. (24часа)
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР