Ново разследване на съдбата на Ане Франк ще търси причините

...
Ново разследване на съдбата на Ане Франк ще търси причините
Коментари Харесай

Ново разследване ще търси предателите на Ане Франк с помощта на big data

Ново следствие на ориста на Ане Франк ще търси аргументите за залавянето й повече от 70 години откакто нацистите разкриват тайното укритие на фамилията й в Амстердам и я изпращат на гибел в концентрационните лагери.

Тинейджърката Франк, сестра й, родителите им и още няколко еврейски фамилии се укриват в Задната къща - пространства, замаскирани зад библиотеката на къща в Амстердам, сред 1942 и 1944 година, преди да бъдат разкрити от окупационните сили. Там момичето написа и дневника си, станал след гибелта й едно от най-известните литературни творби за холокоста.

Въпросът дали и от кого е предадена остава отворен макар множеството книги и следствия по въпроса. Сега екип от 20 души, ръководен от пенсиониран сътрудник на ФБР, ще се опита да откри отговора благодарение на Big data - сравнявайки масивите от данни на разнообразни държавни служби. Това е типичен забранен случай - 73 години след обстоятелството към този момент няма материални доказателства, а множеството от очевидците не са измежду живите, споделя Стивън Панкоук пред " Ройтерс ".

Екипът ще изготви база данни от сътрудници и информатори на нацистите въз основата на исторически документи, полицейски досиета и осъществените до момента следствия.

 Ново следствие ще търси предателите на Ане Франк благодарение на big data
© Reuters

Има големи количества информация, които до момента не са били преглеждани, твърди Панкоук. Усилията на екипа към този момент са дали резултати, като изнамирането на незнаен до момента лист с цивилни помощници на нацистите в Амстердам в американския народен списък.
Целта на Панкоук и сътрудниците му не е да изправят отговорните пред съда , а да отбележат 75-годишнината от ареста на Франк, която следва през 2019 година " The Cold Case Diary ", както е наименуван планът, не е иницииран от холандските управляващи и вместо това търси средства - 5 млн. $, както и информация, посредством краудфъндинг акция.

Изследователите обаче ще бъдат подкрепени от фондация " Ане Франк ", която поддържа къщата-музей в Амстердам, както и от историците и биографи на Франк, работили до момента по въпроса. Преди две години фондацията разгласява свое проучване, в което означи, че криещите се фамилии може да са били открити инцидентно, откакто полицията е претърсила къщата по различен мотив. То обаче не изключи измяната.

Сега от фондацията считат, че проектите на Панкоук наподобяват обещаващо. Холандската компания Xomnia е развила логаритми, които, съгласно американеца, могат да открият нови връзки в масивите от данни, които другояче не биха могли да бъдат прегледани в един човешки живот.
Основен обвинен в хипотезата за измяната до момента бе Вилем ван Маарен, хазаин на складовите пространства, намиращи се в къщата на ул. " Принсенграхт ". Върху него се концентрираха двете полицейски следствия на случая - през 1948 и 1963 година, които обаче не излязоха с безапелационен резултат.

Ане Франк умира на 15 години напролет на 1945 година в концентрационния лагер Берген-Белзен. От осемте души, укривали се в Задната къща, оцелява само татко й Ото. Той издава и дневника й, непокътнат от eдин от приятелите и помагачи на фамилията Мийп Гийс. " Задната къща " е най-известното литературно произведение, написано от дете.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Любопитно (2650)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР