Ново проучване установява, че динята е доста уникален плод -

...
Ново проучване установява, че динята е доста уникален плод -
Коментари Харесай

Ползите от динята за сърцето и мозъка

Ново изследване открива, че динята е много неповторим плод - съдържа разнообразни съединения, които са от изгода за голям брой телесни области. От изгоди за сърдечносъдовата система до възстановяване на метаболитното здраве - динята може да предложи на всекиго по нещо здравословно, написа " Стъди Файндс ".

Извършеният от екип, от Илинойския софтуерен институт в Чикаго, обширен обзор на проучването заключава, че постоянното включване на динята в хранителния режим може да способства за възстановяване на общото здравословно положение.

" Изследванията разкриват капацитета на динята за подсилване на здравето. Настоящият обзор дава доказателства, че приемът на любеница и добавката цитрулин намаляват кръвното налягане при изпитвания върху хора. Въпреки че са нужни още проучвания, въз основа на данните, които прегледахме и докладвахме в предклинични модели, се обрисуват удобни резултати върху липидите/липопротеиновия метаболизъм ", споделя водещият създател доктор Брит Бъртън-Фрийман в известие за медиите.

Най-новите проучвания разкриват, че дините съдържат аминокиселини, антиоксиданти, минерали и съществени витамини. По-конкретно, динята предлага две разнообразни аминокиселини, известни като цитрулин и аргинин. Учените считат, че и двете аминокиселини са " прекурсори " на азотния оксид, който е неразделна молекула, когато става въпрос за надзор на кръвното налягане, понижаване на липидите и надзор на глюкозата.

Полифенолите и каротеноидите, изключително ликопенът, също се намират в огромно количество в динята. Авторите на проучването изясняват, че изгодите от азотния оксид на цитрулина и аргинина, съчетани с биоактивността на полифенолите и каротеноидите, демонстрират, че дините евентуално са ефикасен метод за подкрепяне на естественото кардио-метаболитно здраве.

Изследователският екип проучва данни от предклинични и клинични изпитвания, оповестени за дини в интервала 2000-2020 година Основната им цел е била да проучат връзката сред потреблението на дини и равнищата на цитрулин върху последващите резултати за сърдечносъдовото и метаболитното здраве. Освен това учените са си сложили за цел да разпознават всички характерни диетични насоки за консумация на дини, които ще доведат до мечтаните здравни резултати по допустимо най-ефективен метод.

Като цяло откривателите стигат до заключението, че динята обезпечава " композиция от хранителни субстанции и фитохимикали, които работят по голям брой механизми за предизвикателство на биологични резултати ". Важно е да се означи, че цитрулинът, аргининът, калият, магнезият, ликопенът и полифенолите са неразделна част от тези изгоди за здравето.

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се дефинира идеалният размер на порцията любеница за другите възрасти, демографски характерности и други фактори.

Проучването също по този начин демонстрира, че динята може да бъде от изгода и за разнообразни спомагателни функционалности на организма, като да вземем за пример здравето на мозъка и контрола на телесното тегло. Все отново общото обръщение е ясно: динята има превъзходен усет и е потребна за организма ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР