Ново проучване установи, че 1400-те ледника в Швейцария са загубили

...
Ново проучване установи, че 1400-те ледника в Швейцария са загубили
Коментари Харесай

Швейцарските ледници са стопени на половина в сравнение с 1931 г.

Ново изследване откри, че 1400-те ледника в Швейцария са изгубили половината от общия си размер от началото на 30-те години на предишния век и откривателите споделят, че отстъплението на леда се форсира във време на възходяща угриженост по отношение на изменението на климата, написа АП.

ETH Zurich, почитан федерален политехнически университет и Швейцарският федерален институт за проучване на горите, снега и ландшафта в понеделник оповестиха констатациите от първата по рода си реорганизация на загубата на лед в Швейцария през 20-ти век, основана частично на разбор на измененията към топографията на ледниците от 1931 година

Изследователите откриха, че размерите на леда са се свили на половина през 85-те години - до 2016 година Оттогава ледниците са изгубили спомагателни 12% единствено за шест години.

" Отстъплението на ледниците се форсира. Наблюдаването от близко на този феномен и количественото установяване на историческите му измерения е значимо, тъй като ни разрешава да създадем заключения за реакциите на ледниците към изменящия се климат ", сподели Даниел Фариноти, съавтор на проучването, което е оповестено в научното списание The Cryosphere.

По повърхност ледниците на Швейцария възлизат на към половината от всички в европейските Алпи.

Екипите използваха композиция от дълготрайни наблюдения на ледници; измервания на терен; и фотоси от въздуха и планински върхове - в това число към 22 000, направени от върхове сред двете международни войни. Използвайки голям брой източници, откривателите биха могли да запълнят пропуските, тъй като единствено няколко от ледниците на Швейцария са изследвани постоянно през годините.

Изследването включва потребление на техники от десетилетия, с цел да се даде опция за сравняване на формата и позицията на изображенията на терена, както и потреблението на камери и принадлежности за премерване на ъгли на земни площи. Екипите съпоставят повърхностната топография на ледниците в разнообразни моменти, позволявайки калкулации за еволюцията на ледените размери.

Не всички ледници губят лед с идентична скорост, споделиха откривателите. Надморската височина, количествата парчета по ледниците и равнината на " муцуната " на ледника - най-долната му част, която е най-уязвима от размразяване - всичко това въздейства върху скоростта на оттегляне.

Изследователите също по този начин откриха, че два интервала - през 20-те и 80-те години на предишния век - фактически са имали непостоянен напредък на ледниковата маса, само че това е било засенчено от по-широката наклонност на спад.
 Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите талази
Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите талази

Резултатите от модел, предстоящи след няколко десетилетия в бъдещето, се случват сега
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР