Ново проучване разкрива обезпокоителен фактор, който може да увеличи риска от деменция: „Ефектът всъщност може да бъде доста голям“

...
Замърсяването на въздуха има ясно въздействие върху способността ни да
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха има ясно въздействие върху способността ни да дишаме и е свързано с много рискове за здравето, като напр. сърдечни заболявания, рак на белите дробове и емфизем. Сега учените откриха друг възможен скрит риск от замърсяване на въздуха: деменция и болестта на Алцхаймер.

Изследователи от Училището по обществено здраве на Харвард Чан направиха анализ на 14 предишни проучвания и заключиха, че хроничното излагане на въздух, съдържащ високо нивата на замърсяване, класифицирани като „фини прахови частици“, последователно се свързват с деменция и Алцхаймер, съобщи Bloomberg.

Този повишен риск се прилага за тези, които са изложени на нива на замърсяване на въздуха под текущия стандарт на Агенцията за опазване на околната среда (EPA).

Какво представлява замърсяването на въздуха с прахови частици?

Замърсяването с прахови частици, което включва мръсотия, прах, сажди и дим, се създава от автомобили, въглищни пожари, фабрики , и строителни обекти. Както обяснява Центърът за контрол на заболяванията (CDC), вдишването на замърсени частици може да бъде вредно за нашето здраве, особено за супер малките, тъй като те „могат да попаднат в дълбоките части на белите ви дробове – или дори в кръвта ви“. p>

„Всеки трябва да диша, така че всеки е изложен на това“, каза професор Марк Вайскопф, един от авторите на изследването, в медицинското списание BMJ, където е публикувано изследването. „Ефектът на ниво популация всъщност може да бъде доста голям, тъй като броят на изложените хора е огромен.“

Той продължи да цитира необходимостта регулаторите да се намесят и да защитят хората от многото рискове, свързани с влошаването качество на въздуха.

Какво се прави по отношение на замърсяването на въздуха с прахови частици?

Стандартът на EPA понастоящем изисква замърсяването на въздуха с фини частици да бъде ограничено до 12 микрограма на кубичен метър въздух или по-малко. Въпреки това агенцията наскоро предложи промени за подобряване на качеството на въздуха в Съединените щати, като намали тази граница до 10 микрограма на кубичен метър.

Въпреки това, 10 микрограма на кубичен метър фини прахови частици все пак биха представлявали всички същите рискове за здравето, изброени по-горе, само че при малко по-ниска скорост. „Доколкото можем да кажем, колкото по-надолу можете да отидете, толкова по-нисък е рискът ви“, каза професор Вайскопф.

Въпреки че учените се опитват да измислят нови гениални методи за почистване на въздуха, докато корпорациите продължават да да го замърси, най-незабавният и ефективен отговор вероятно се крие в още по-строги разпоредби, регулиращи колко замърсяване на въздуха компаниите имат законно право да създават, както обясни професор Weisskopf.

Както проучването за деменция очертава, ефектите от неизвършването така че може да е ужасно.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и готини съвети, които улесняват да си помогнете докато помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР