Ново проучване разкрива, че заплатите на шефовете на най-големите британски

...
Ново проучване разкрива, че заплатите на шефовете на най-големите британски
Коментари Харесай

Топ изп. директорите в UK печелят повече за година, отколкото средният работник за целия си живот: Проучване

Ново изследване разкрива, че заплатите на шефовете на най-големите английски компании са се нараснали до най-високото си рекордно равнище и към този момент надвишават 120 пъти възнаграждението на междинния служащ на цялостно работно време в страната.

Според Центъра за високи хонорари, английски мозъчен концерн , който се занимава с аргументите и последствията от икономическото неравноправие, през 2023 година междинното заплащане на изпълнителния шеф на FTSE 100 е било 4,19 млн. паунда (5,34 млн. долара).

Това е най-високото равнище на медианното заплащане на изпълнителните шефове, записано до момента, и нарастване с 2,2% по отношение на 2022 година В същото време медианното заплащане на служащ на цялостно работно време в страната възлиза на 34 963 паунда през предходната година. По този метод годишното заплащане на изпълнителните шефове в Обединеното кралство е по-високо от това, което междинният служащ може да завоюва през целия си трудов живот.

Броят на фирмите от FTSE 100, които присъждат осемцифрени пакети от над 10 млн. паунда, се е нараснал повече от два пъти - от четири компании през 2022 година до девет през 2023 година

В отчета се показва, че най-високоплатеният основен изпълнителен шеф на FTSE 100 е Паскал Сорио от AstraZeneca, който оглавява листата за втора поредна година с заплащане от 16,85 млн. паунда през 2023 година, което е повече от 15,3 млн. паунда през миналата година. Това е 482 пъти повече от междинната заплата на служащ на цялостно работно време в Обединеното кралство.

Изследователите настояват, че несъразмерните разноски на водещите компании за най-добре печелещите чиновници затрудняват финансирането на нарастванията на заплатите на по-широката работна мощ в Обединеното кралство.

" Огромната разлика в заплащането сред ръководителите и по-широката работна мощ в Обединеното кралство е резултат от фактори като понижаване на участието в синдикатите, ниски равнища на присъединяване на служащите в процеса на взимане на решения в бизнеса и бизнес просвета, която слага ползите на вложителите пред ползите на служащите, клиентите, доставчиците и други заинтригувани страни ", споделя Люк Хилдиърд, шеф на High Pay Centre.

" Тези промени са доста положителни за хората по върховете, само че е по-скоро подозрително дали те са в полза на страната като цяло ", уточни той.

 Мария Пенчева
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР