Ново проучване разглежда ефекта от умереното намаляване на хранителния прием

...
Ново проучване разглежда ефекта от умереното намаляване на хранителния прием
Коментари Харесай

Може ли умереното ограничаване на солта да помогне за подобряване на кръвното налягане?

Ново изследване преглежда резултата от умереното понижаване на хранителния банкет на сол върху хипертонията или високото кръвно налягане .

Диетичната сол е композиция от два химикала: натрий и хлорид. Натрият в солта е тясно обвързван с хипертонията и намаляването на потреблението му е обвързвано с намаление на високото кръвно налягане.

Докато приблизително човек приема към натрий всеки ден, съществуват възрастните да не употребяват повече от към една чаена лъжичка или почти 2300 мг на ден.

За хората с хипертония целесъобразната граница за дневен банкет на натрий е по-ниска, към 1500 мг. Това е почти две трети от чаена лъжичка.

Проучването преглежда съответно изгодите от намаляването на натрия върху една характерна причина за хипертония, .

Проучването

При участниците в изследването намаляването на потреблението на натрий на половина за 12 седмици доста понижава стойностите на високото кръвно налягане, както и признаците на меланхолия и тревога.

41-те участници в нерандомизираното изследване следят приема на натрий благодарение на приложение за смарт телефон, което им разрешава да наблюдават равнищата на натрий в подготвени, пакетирани и бързи храни.

Учените откриха, че потреблението на приложението оказва помощ на участниците да останат стимулирани посредством препоръчани предписания с ниско наличие на сол, система за заплащане и функционалност за чат, с която участниците могат да се извърнат към специалисти с въпроси.

Проучването е оповестено в .

Първичен алдостеронизъм

Повечето хора страдат от есенциална хипертония, т.е. хипертония без характерна и лечима съществена причина.

Като до 15% от случаите могат да бъдат приписани на вторична хипертония. Първичният алдостеронизъм е най-честата ендокринна причина за вторична артериална хипертония.

За хора, чието високо кръвно налягане не се повлиява съответно от лекарства, повода може да е примитивен алдостеронизъм. При примитивен алдостеронизъм надбъбречните жлези създават остатък от хормона алдостерон, който балансира равнищата на натрий и калий . Излишъкът на алдостерон дружно с високия хранителен банкет на натрий утежнява сърдечно-съдовите увреждания.

Диагнозата примитивен алдостеронизъм изисква кръвен тест, който обаче се назначава прекомерно рядко.

Това не е положение, за което доста хората не са чули, само че сигурно е нещо, което е по-често срещано, в сравнение с си мислим. Често лекарите просто предписват медикаменти за събаряне на високо кръвното налягане на пациента, без да търсят повода, довела до повишението.

Как солта въздейства на кръвното налягане

В продължение на десетилетия, многочислени огромни изследвания са открили връзка сред потреблението на сол и хипертонията. Въпреки това, механичната връзка сред двете към момента не е изцяло разбрана.

Класическия , твърди, че солта изтегля вода – и затова кръв от сърцето – в кръвоносните съдове в артериите, увеличавайки налягането, което влиае на стените им.

Но също по този начин визира функционалността на бъбречните ви хормони.

Бъбреците би трябвало да могат да се оправят с това, като възвръщат кръвното налягане до здравословни равнища, само че дефектите в този механизъм за противоположна връзка биха насърчили хипертония, сензитивна към солта.

Трябва да се означи, че даже най-основните догатки, посочени нагоре – да вземем за пример солта усилва сърдечния дебит – към момента се оспорват и не са изцяло потвърдени, както е илюстрирано от напълно скорошно изследване, което сподели, че плъховете фактически понижават сърдечния дебит и покачват периферното си противодействие при прекосяване от диета с ниско наличие към диета с високо наличие на натрий.

Струва ли си намаляването на приема на сол в диетата?

В голям брой епидемиологични, клинични и пробни изследвания приемът на натрий с храната е обвързван с кръвното налягане и е документирано, че намаляването на приема на сол с храната намалява кръвното налягане.

При млади човеци приемът на сол има програмиращ резултат, защото кръвното налягане остава нараснало даже след понижаване на високия банкет на сол.

Възрастните човеци и пациентите със затлъстяване са по-чувствителни към понижаващите кръвното налягане резултати от понижения банкет на сол. В взаимозависимост от изходното кръвно налягане и степента на понижаване на приема на сол, систоличното кръвно налягане може да се намали с 4 до 8 mm Hg.

По-голямо намаляване на кръвното налягане се реализира, когато пониженият банкет на сол се комбинира с други интервенции в метода на живот, като придържане към диетичните подходи за прекъсване на хипертонията.

Доказано е, че високият банкет на сол покачва освен кръвното налягане, само че и риска от инсулт, левокамерна хипертрофия и протеинурия.

Страничните резултати, свързани с намаляването на приема на сол, в случай че не са несъразмерни, наподобяват минимални. Въпреки това, данните, свързващи понижения банкет на сол с понижаване на заболеваемостта и смъртността при пациенти с хипертония, не са единомислещи.

Заключение

Всяко доста понижаване на потреблението на диетична сол може да усъвършенства високото кръвно налягане.  

Авторите на проучването се надяваха да открият дали даже умереното понижаване на натрия е от изгода и откриха, че намаляването на приема даже до умерено високо равнище на натрий в действителност носи изгоди.

Потреблението на натрий от участниците в изследването спадна от изходно равнище от над девет грама дневно до малко над пет грама, или 5000 мг. Дори това количество обаче е двойно по-голямо от целесъобразното на ден количество натрий.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР