Ново проучване, публикувано от Европейската централна банка (ЕЦБ), отхвърля критиките,

...
Ново проучване, публикувано от Европейската централна банка (ЕЦБ), отхвърля критиките,
Коментари Харесай

ЕЦБ: Програмата за стимулиране на икономиката не облагодетелства богатите

Ново изследване, оповестено от Европейската централна банка (ЕЦБ), отхвърля рецензиите, ориентирани към нейната програмата за стимулиране на стопанската система на стойност 2,4 трилиона евро, съобщи Асошиейтед прес.

Изследването акцентира, че програмата не ускорява неравеството и оказва помощ да се покачат приходите на семействата, като връща хората още веднъж на работа.

Изтъкнатите в документа причини се опълчват на обвиняванията, изключително на немските политици и медии, че програмата за стимулиране на стопанската система накърнява ползите на спестителите, като подкопава възвръщаемостта, и е преференциална за финансово неустойчивите южноевропейски държавни управления, като италианското да вземем за пример, посредством по-ниските лихви.

Заглавие във вестник " Билд " през декември 2015 година, няколко месеца след началото на програмата, гласеше " Никога няма да имаме още веднъж лихви по депозитите ".

Изследването на ЕЦБ, направено от петима икономисти от централната банка и един външен създател, открива, че усложненията в една област могат да бъдат обезщетени посредством тласъци в други области и че заетостта и повишението на заплатите са се отразили на всички хора във всички категории приходи, както в Германия, по този начин и в Италия.

Паричната политика през последните години бе от изгода за множеството семейства и не способства за увеличение на неравенството в благосъстоянието, приходите или потреблението, пишат създателите на документа.

Докладът не съставлява формалната позиция на ЕЦБ, която води паричната политика на 19-те страни от еврозоната.

Авторите на изследването са се пробвали да измерят по какъв начин общо програмата за стимулиране се отразява на " джоба " на хората - като цени на жилища, погашение на ипотеки, повишение или спад на притежаваните вложения, заплати, лихви по депозитите.

ЕЦБ понижи лихвата си от 1,5 на 100 до нула за интервала 2011-2016 година, а стартира програмата си за стимулиране през март 2015 година. Безработицата в еврозоната спадна от 12,1 на 100 през 2013 година до 8,4 на 100 в този момент.

ЕЦБ към този момент се приготвя за последователно прекъсване към края на годината на програмата си за стимулиране на стопанската система. Стимулите се реализират посредством пазаруване на облигации от банки, които наливат новонапечатани пари във финансовата система. Целта е кредитирането да бъде по-евтино и по този начин да се подтиква икономическата интензивност.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР