Ново проучване предполага, че леко забавяне във въртенето на Земята

...
Ново проучване предполага, че леко забавяне във въртенето на Земята
Коментари Харесай

Учени очакват повече силни земетресения през следващите години

Ново изследване допуска, че леко закъснение във въртенето на Земята през идната година може да докара до повече трусове от нормалното.

Във видеото горе разберете кои са едни от най-разрушителните трусове в историята

Изминали интервали, в които Земята е забавила своето завъртане в последните 100 години, са съпроводени с повече трусове, твърди изследването, показано на годишната среща на Геоложкото общество на Америка.

Как се мери разрушителната мощ на едни от най-ужасните естествени бедствия

„ Броят на земетресенията, които се случват всяка година в последното десетилетие са ни добре познати. Измененията в скоростта на въртене на Земята също са известни. Всичко, което направихме, е да съпоставим тези описи и да съобщим за забавната взаимозависимост сред тях “, изяснява съавторът Роджър Билхам, геофизик към Университета Боулдър в Колорадо, пред „ Лайвсайънс “.

Основната концепция е, че когато Земята се забави леко, Екваторът се смалява

Тектонските плочи обаче не се свиват толкоз елементарно и ъглите им остават притиснати.

Въпреки че натискът не е толкоз огромен, той прибавя в допълнение напрежение по границите на плочите, които по този начин или другояче са под огромно напрежение и вероятността от земетресение нараства, коментира геофизикът Билхам.

Tiny Slowdown in Earth's Rotation Could Unleash Major Earthquakes https://t.co/y57NEjrhed pic.twitter.com/BYdD6vrv3I
— SPACE.com (@SPACEdotcom) 21 ноември 2017 година
Екипът се връща повече от 100 години обратно

Билхам и неговата сътрудник Ребека Бендикт, геофизик към Университета Монтана в Мисула, преглеждат историята на земетресенията с магнитуд по-голям от 7 от 1900 година насам. Около 15 големи трусове са регистрирани в този интервал.

През избрани интервали обаче на Земята са се случвали сред 25 и 35 трусове с магнитуд по-голям от 7 годишно. Когато екипът търси повода за тези аномалии, вижда, че през точно тези интервали Земята е забавяла въртенето си, а дните са били малко по-дълги.

Най-унищожителните трусове

Самото закъснение се предизвиква от квазипериодични климатични феномени като Ел Ниньо и Ла Ниня, океанските течения и теченията в земните глъбини. Когато течностите се забързат, Земята би трябвало да се забави, изяснява Билхам.

Японци желаят да прокопаят тунел до мантията на Земята

Забавянето на въртенето на Земята може да бъде изчислено за до пет години напред,

защото НАСА наблюдава дължината на дните до микросекунди. Предвид тази информация може да се каже, че нашата планета навлиза в един дълъг интервал на забавено въртене и идната година можем да се сблъскаме с повече трусове от нормалното - в случай че връзката сред данните за миналото столетие е вярна.

Увеличават се рисковите естествени феномени у нас и по света

Ако всекидневно годишно се случват по към 15 трусове с магнитуд над 7 по Рихтер, в идващите 4 години би трябвало да са по най-малко 20 годишно, счита геофизикът.

„ Да предполагаш, че в идващите пет, шест или седем години ще има повече трусове е потребно, тъй като някои здания в градовете ще могат да бъдат преустроени да удържат на явлението “, споделя Билхам.

Екипът не може да предскаже къде тъкмо ще се случат земетресенията,

само че може да каже, че те ще са по ъглите на тектонските плочи. Учените към момента не схващат изцяло какво провокира земетресенията, по тази причина нямат способ за предсказването им, само че въпреки всичко съществуват способи Билхам и Нур да затвърдят изказванията си.

„ Следващата стъпка е да се върнем обратно във времето и да се опитаме да създадем модел на това какво се случва с напрежението вътре в Земята “, споделя Нур проектите на екипа пред „ Лайвсайънс “.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР