Ново проучване показва, че специфични модели в ДНК могат да

...
Ново проучване показва, че специфични модели в ДНК могат да
Коментари Харесай

Откриха ген за безсъние, мъчи ни през целия живот

Ново изследване демонстрира, че характерни модели в ДНК могат да дефинират дали ще развием бодърствуване, оповестява Мейлонлайн.

Изследователи от Нидерландия са събрали генетична информация от 2500 неродени бебета и са ги наблюдавали до 15-годишна възраст, като са измервали режима им на сън.

Те открили, че при младежи с гени, за които е известно, че въздействат на съня, вероятността да се разсънят през нощта е по-голяма от тази при техни връстници без тези ДНК конфигурации.

Генетичната предразположеност към непълноценни модели на сън към този момент е била потвърдена при възрастни. Учените са разпознали разновидности в гени като NPSR1 и ADRB1, които могат да доведат до безсънни нощи.

Последните открития обаче демонстрират, че генът за " неприятен сън " е деен през целия живот на индивида,

осведоми Българска телеграфна агенция

Изследователите от Университетския медицински център в Ротердам и нидерландския Университетския медицински център " Еразмус " употребяват своите открития, с цел да подчертаят значимостта на идентифицирането на неприятния сън в ранно детство - още в кърмаческа възраст - за попречване на бодърствуване през целия живот.

Събрани са ДНК проби от 2458 европейски деца, родени сред април 2002 година и януари 2006 година, като е употребена кръв от пъпната шнур и такава от същите деца на шестгодишна възраст.

Паралелно с ДНК разбора майките докладвали за режима на сън на децата си на възраст от година и половина, три и шест години, а по-късно на 10 до 15 години. Подгрупа от 975 младежи носели устройства за следене на съня в продължение на към две седмици.

Изследователите генерирали ДНК рискови индикатори за всеки младеж и разкрили повече проблеми със съня, свързани с бодърствуване, като нощно будуване и проблеми със заспиването през детството, при тези с високи генетично предразполагащи индикатори. Учените обясниха:

" Ние предоставяме косвени доказателства за устойчивостта на фенотипа " неприятен сън " през целия живот. Това открива опция за осъществяване на по-нататъшни проучвания на генетично обоснованото ранно разкриване и предварителна защита на проблемите със съня ". Техните открития са оповестени в " Джърнъл ъв чайлд сайколъджи енд сайкайътри ".

Установено е, че решаването на проблемите със съня в ранна възраст на детето води до по-добри условия за неговото развиване и научен триумф.

Друго изследване от 2022 година, оповестено в " Джърнъл ъв клиникъл слиийп медсин ", открива, че съвсем 93% от слабите възпитаници имат нарушавания в съня, спрямо 83% от учениците със междинен триумф и 36% при отличниците.

Важността на съня не трябва да бъде преувеличавана, само че все пак изследване на Националната фондация за съня в Съединени американски щати откри, че над 87 % от американските гимназисти спят по-малко от целесъобразните осем до 10 часа на нощ.

Американската академия по педиатрия дефинира казуса с неприятното качество на съня измежду младежите като " зараза ", провокирана от " потреблението на електронни медии, потреблението на кофеин и ранното започване на учебно заведение ".

Тези данни спомогнаха за разрастването на придвижването на родители и специалисти по съня, които лобират пред щатските законодателни органи за въвеждане на по-късен начален час в учебните заведения.

Калифорния и Флорида са единствените два щата, които са приели правила за по-късен начален час, изискващи образователните занятия в държавните гимназии да стартират не по-рано от 8:30 ч.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР