Ново проучване показва, че повече от 550 служители на Европейския

...
Ново проучване показва, че повече от 550 служители на Европейския
Коментари Харесай

Над 550 служители на Европейския парламент са били обект на тормоз на работното място, показва ново проучване

Ново изследване демонстрира, че повече от 550 чиновници на Европейския парламент – съвсем половината от интервюираните – признават, че са били подложени на психически тормоз по време на работа, предава „ POLITICO “.

Компанията, провела анонимното изследване, се е допитала до 1135 души сред юни и август 2023 година за техния опит с тормоз на работното място . Осем евродепутати са дали отговор на анкетата – шестима от които са споделили, че са претърпели тормоз. Близо половината от интервюираните (49,6%) декларират, че са претърпели душевен тормоз на работното място, до момента в който 15,5% споделят, че са претърпели полов тормоз , а 8,1% са се сблъсквали с физически тормоз .

„ Тези цифри са просто прекомерно високи “ , счита Влада Полисадова, парламентарен помощник и доброволец в MeTooEP, която се бори със половия тормоз и се стреми да усъвършенства изискванията на работа в Европейския парламент. По думите ѝ:

„ Броят на лицата, които са били очевидци или са претърпели тормоз, е прекомерно огромен. “

Проучването откри също, че 42,4 % от хората са били очевидци на някаква форма на тормоз на работното място. Много респонденти са споделили, че не са докладвали публично за злоупотребата , акцентирайки като аргументи „ насилникът е бил по-силен “, „ липса на доверие “, „ боязън от последици “ и „ неразбираема процедура за докладване “. Тези, които са повдигнали въпроса в Народното събрание, най-често оповестяват, че не са подхванати дейности , че не са били взети на съществено или че са били осъдени от своя шеф. Нито един човек не е избрал отговора на анкетата „ някой е приказвал с насилника, с цел да промени държанието си “.

Много от запитаните оповестяват, че след това са били преместени на друга служба , до момента в който някои са били насърчавани да изоставен Народното събрание изцяло. Ето какво сподели по тематиката омбудсманът на Европейски Съюз Емили О’Райли:

„ Тъй като този парламент наближава своя край и вие гледате към идващия състав, значимо е да се ангажирате още по-активно с мъжете, до момента в който се пробвате да развиете просвета на почитание и сигурност на работното място, свободна от боязън, просвета, която след това се уголемява в по-широкото общество . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР