Ново проучване показва, че 86% от българите са на мнение,

...
Ново проучване показва, че 86% от българите са на мнение,
Коментари Харесай

Проучване: Харчим все повече за преживявания

Ново изследване демонстрира, че 86% от българите са на мнение, че разноските за преживявания са оправдани. Изследването обгръща над 16 000 консуматори в 20 европейски страни. България е на второ място в потребителското изследване, а с близки проценти са Кипър, Португалия и Гърция. Защо българите харчат от ден на ден за незабравими моменти и какви са трендовете?

По време на отпуските си над 60% от българите избират да вървят на отмора. Туристическите организации регистрират както повече пътувания, по този начин и растеж в отделените средства за екскурзия.



" Хората се отвориха към по-далечни дестинации. Увеличаването на покупателната дарба способства за това. В най-общи линии, в случай че фамилията пътува един път годишно, избира да е далеко, където ще остави трайни мемоари, а пък пътуванията до Гърция, Сърбия, Турция са нещо междинно и безусловно за уикенд или по-скоро сред пътуванията да има и други по-малки пътувания ", сподели Петър Стоянов, шеф на туристическа организация.

Средната сума за дестинации като Шри Ланка или Малдивите е 2000-3000 лева, които са все по-достъпни за повече хора, обяснят от сектора.

Близо 60% от българите споделят, че запечатват прекарванията в фотоси или видео, а 40% пазят билет от концерт или различен сувенир за спомен. Причината хората да желаят повече пътувания и прекарвания специалистите изясняват с участието в Европейски Съюз, наличните самолетни билети и обществените мрежи.



" В маркетинга и в брандинга има разбиране - вдъхновяваща история. Ако погледнем обществените мрежи, виждаме на всички места, че има вдъхновяващи истории, които стимулират другите хора да пътуват ", сподели доктор Светослав Калейчев, Катедра " Икономика на туризма ", УНСС.

Бъларите обаче се интересуват освен от пътувания, само че и от други прекарвания. Близо 40% възнамеряват да посетят концерт или фестивал през тази година, 35% ще се занимават със спорт или активност навън, съвсем 30% желаят да посетят винена дегустация или готварски курс, а над 20% биха се заели с доброволчество.

Преди 8 години Юрий, приключенец по душа и ИТ експерт по специалност, се въодушевява да сътвори уебсайт, който да предлага палитра от прекарвания в цялата страна. Той също вижда, че ползата към завършения не стопира да пораства.



" Има една нова дума за нашите ширини - експериенциален туризъм, това е туризъм, основан върху прекарване. Интересът пораства и в това няма нищо чудно, тъй като за разлика от материалните движимости, където можете да си похарчите парите, едно прекарване е спомен, който остава вечно с вас ", споделя Юрий Славчев, основател на уебсайт за завършения.

Винаги известни са скокове с бънжди, рафтинг, полети с балон, парапланер, дребен аероплан и офроуд тур с АТВ. Нови вълнуващи прекарвания са електрическия сърф, който не се нуждае от вятър и талази, глемпинг - нощувки в първокласни палатки на живописни места и офроуд турове с електрически мотори.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР