Ново проучване на биологичен материал на 2600 години показва, че

...
Ново проучване на биологичен материал на 2600 години показва, че
Коментари Харесай

Учени: Още по време на Желязната епоха миньорите знаели що е то бира и синьо сирене

Ново изследване на биологичен материал на 2600 години демонстрира, че миньорите от желязната ера са пиели бира и са консумирали синьо сирене. Изследването е оповестено в рецензираното списание „ Кърънт Билоджи “ и представено от „ Бизнес Инайдър “. До този миг се е считало, че те са консумирали най-вече каша, само че откритието демонстрира, че миньорите са имали много по-изтънчен усет.

По време на проучването са оценени общо четири проби на фекалии, взети от солната мина „ Халщат-Дахщайн “ в днешна Западна Австрия. Една от тях датира от Бронзовата ера, две – от Желязната и една от XVIII век. В тестът от Желязната ера учените разкрили ДНК на два микроба, които се употребяват и до през днешния ден за производството на бира и синьо сирене.

Според създателите фекалиите са съумели да се запазят толкоз добре с помощта на студения въздух и ниската мокрота в солната мина.

„ Разглеждаме комплицирани и мощно модифицирани хранителни артикули, които би трябвало да са били създавани за опазване, само че и за реализиране на избран усет и текстура “, споделя пред „ Бизнес Инайдър “ Керстин Коварик, праисторически археолог в Природонаучния музей във Виена и създател на проучването.

Според учения откритието демонстрира, че през желязната ера хората са правели доста по-сложно зреене на сирене, в сравнение с се е считало за допустимо по това време.

Учените описват още, че екипът е съумял да разпознава и протеини, които демонстрират следи от животинска кръв, което допуска, че миньорите са се хранили и с храни като черен дроб.

Авторът на проучването изяснява, че през Желязната ера в солната мина в Халщат е имало много оживена активност, а миньорите са били извънредно изтънчени и богати, тъй като са търгували със сол с други племена в Европа. Той добавя, че не е ясно дали сиренето и бирата са създадени на място, или са импортирани, защото към този момент съществуват научни проучвания, които демонстрират достъпа на миньорите до първокласни за времето си храни като орехи, които може да са били импортирани от Словения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР