Ново проучване актуализира данните за броя на хората, загинали при

...
Ново проучване актуализира данните за броя на хората, загинали при
Коментари Харесай

140 души загинали при опит да преминат Берлинската стена

Ново изследване актуализира данните за броя на хората, починали при опит да преминат Берлинската стена, когато Германия беше разграничена на две страни, съобщи ДПА.
 
Общо 140 души са починали, пробвайки се да избягат от някогашната комунистическа Източна Германия (ГДР) през Берлинската стена, сочат новите данни на Центъра за модерна история в Потсдам и на Фондация " Берлинската стена ".
 
На 17 август пада първата жертва на Берлинската стена

Досега броят беше 139. Но в този момент към тях се прибавя и руски боец, който на 18-годишна възраст се опитал да пресече границата в предградие на Западен Берлин на 2 февруари 1979 година, с цел да избяга на Запад.
 
Общият брой включва освен хора, убити от някогашния комунистически режим, само че и хора, умряли по различен метод - да вземем за пример удавяне при опит да преминат границата там, където двете страни са били разграничени от водна повърхност.
 
Украински народен представител надраска парче от Берлинската стена в символ на митинг (СНИМКИ)

Друго изследване, оповестено през юни, преглежда починалите при опитите за бягство през цялата 1400-километрова граница сред Източна и Западна Германия, а освен в Берлин. Техният брой е 327.
 
Все още се проверяват случаите на опити за бягство на жители на Германска демократична република или на други страни от Източния блок през Балтийско море.
 
Берлинската стена просъществува близо 30 години и рухна в края на 1989 година Падането й бележи края на Студената война. По тематиката " Бежанци " е думата на 2015 година в Германия
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР