Ново примирие за спиране на огъня в Судан трябва да

...
Ново примирие за спиране на огъня в Судан трябва да
Коментари Харесай

Ново споразумение за спиране на огъня в Судан

Ново помирение за прекъсване на огъня в Судан би трябвало да влезе в действие довечера. Двете враждуващи военни фракции договориха 1-седмично помирение, само че сериозната обстановка в страната продължава да е реалност. В неделното си послание Папа Франциск настоя за мир в африканската страна.

Надежда за деескалация на напрежението в Судан, откакто в 21:45 часа през днешния ден в действие би трябвало да влезе ново помирение за прекъсване на огъня. Договорката сред двамата враждуващи генерали беше реализирана след договаряния в саудитския град Джеда с посредничеството на Рияд и Вашингтон. До неделя вечерта обаче тежките боеве не спираха.

В неделя папа Франциск изрази паниката си, че сраженията в Судан не престават, и прикани интернационалната общественост да не пести старания, с цел да надделее разговорът.

 
Моля ви, дано не привикваме с споровете и насилието, дано не се помиряваме с войната.
Папа Франциск

От близо 2 месеца суданската войска, ръководена от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан води война с паравоенните Сили за бърза поддръжка, ръководени от някогашния заместител на Бурхан - Мохамед Хамдан Дагло.През седмиците на интензивни сражения са убити към 1000 души, а над един милион са разселени, като милиони други хора имат непостоянен достъп до вода, електричество и медикаменти.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР