Ново поскъпване на цената на газа с 14% обсъди днес

...
Ново поскъпване на цената на газа с 14% обсъди днес
Коментари Харесай

Ще има ли ново поскъпване на цената на газа с 14%?

Ново повишаване на цената на газа с 14% разиска през днешния ден Комисията за енергийно и водно контролиране. С предлагането синьото гориво ще коства 117 лв. за мегаватчас.
Цената на газа скочи с над 100% единствено през тази година и явно ще посрещнем новата 2022 година с още едно нарастване.

" При този микс, който имаме, явно не може да се направи по-добра цена. Въпросът е за какво имаме този микс, за какво не използваме повече азерски газ, а го отклоняваме, макар че такава опция има по съществуващите газопроводи и връзки. И това е въпрос, който бизнесът задава, тъй като е известно, че азерският газ сега е в пъти, няколко пъти по-добра цена от този, който получаваме по дълготрайния контракт с Газпром ", съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ.

" България печели толкоз доста от износа на ток и от продажбите на квоти, че може да компенсира най-малко за семействата и топлофикациите цената на газа, тъй че да не се стига до повишаване на семействата. Тоест тези средства ги има. Просто е въпросът и механизмът да се посочи и да се получи утвърждение от Европейската комисия ", добави икономистът Георги Ангелов.

Вижте още в директното включване на Николай Минков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР