Ново поскъпване на парното и топлата вода от юли предвижда

...
Ново поскъпване на парното и топлата вода от юли предвижда
Коментари Харесай

КЕВР предвижда ново поскъпване на парното и топлата вода от юли

Ново повишаване на парното и топлата вода от юли планува Комисията за енергийно и водно контролиране. Средното нарастване е 4,5%, максимален ще бъде скокът в Разград, а само в Сливен отоплението ще поевтинее.



Парното и топлата вода в София ще нарастнат с 4,3%, в Пловдив със 7,4 на 100, а в Бургас с 7,4 %. Най-голямо е покачването на цените в Разград и Габрово, над 17 и над 12% надлежно. Единствено в Сливен отоплението поевтинява с по-малко от половин %. Най-скъпо остава парното във Велико Търново.

Иван Хиновски, енергиен специалист: Като се имат поради процесите, които се наслагват върху енергетиката - стопански, структурни, екологически - това е изцяло предстоящо.
Според специалистът обаче, повишението без действителни промени единствено ще натовари уязвимите групи от обществото и бизнеса, без действително да усъвършенства качеството на доставяната услуга.
Иван Хиновски, енергиен специалист: Това решение съставлява отсрочване на промяната, т.е. лечение на болния, вместо с антибиотици, с аспиринче. В момента всички плащаме едни цени, които са подценени, само че заплащат и богатите - тези, които могат да заплащат действителните цени, заплащат и бедните, които нямат опцията да заплащат и тези разноски. Това е парадоксът в системата на нашата енергетика.
От КЕВР към този момент резервират безмълвие. Само преди ден стана ясно, че ще има нарастване и на цените на тока за бита и за дребния бизнес приблизително с 3,5%. Простата сметка демонстрира, че при приблизително ползване с две цени - дневна и нощна, сметката на битовите консуматори ще се усили с близо 3 лв. на тока и с още 7 лв. през зимата за парно. В случай, че сезонът е по-студен обаче, растежът ще бъде и по-голям.

Иван Хиновски, енергиен специалист: Смятам, че има едно постъпателно увеличение, само че което се натрупва и се трансформира в нещо, доста по-осезателно. Изгубихме връзката, изчисленията, никой не може да ги разбере. Сигурно има повишаване на газ и по този начин нататък - несъмнено е действително, само че надлежно нарастване на приходите не сме чули да има.
Окончателно решение за новото нарастване, от КЕВР ще вземат в края на юни след публично разискване навън съвещание.

 Парното и топлата вода ще нарастнат с до 17% от 1 юли Парното и топлата вода ще нарастнат с до 17% от 1 юли
Нови цени и на парното от юли. Най-голямо е нарастването за топлофикацията в Разград и Габрово, понижение има само за сдружението в Сливен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР