Ново поскъпване на храните в края на лятото. В сезона

...
Ново поскъпване на храните в края на лятото. В сезона
Коментари Харесай

Експерт: В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи

Ново повишаване на храните в края на лятото. В сезона на най-масовото произвеждане на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е растежът при плодовете и зеленчуците. До дни страната би трябвало да разгласи и резултатите от инспекцията, чиято цел е да обясни обоснована ли е разликата сред цените на едро и тези на щанда при храните.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лева Най-много в края на август нарастват брашното, а също и някои плодове и зеленчуци - при краставиците растежът за седмица е близо 18 %.

От тържищата до щанда обаче избрани продуктите като прясното мляко нарастват с над 50 %.

" На седмична база имаме дребни вариации – основно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неподходящия климат през май, април и юни, в този момент виждаме резултата. Определено има по-малко количество предложение ", съобщи пред NOVA Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е фрапантно по-малка, демонстрират и сметките на производителите. Оттам регистрират съществено повишаване в бранша за последната година.

" От миналата година до момента имаме артикули, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време следим една наклонност на седмична база, при която има повишаване на всеобщи артикули – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкоз тежка година, вследствие на което загубихме някои от обичайните плодове на 100 %. В сезона, в който цените би трябвало да бъдат естествени, те са извънредно високи ", уточни Цветан Цветков от Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци ".

Ръст на цените по тържищата има и при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 следени продукта за последната седмица, повишаване на едро има при 21, 3 са без смяна, а при 8 – има спад, демонстрират данните на комисията по стоковите тържища и борсите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР