Ново посегателство над Паметника на Съветската армия в София снощи.

...
Ново посегателство над Паметника на Съветската армия в София снощи.
Коментари Харесай

Политически реакции и размяна на реплики след поредното посегателство срещу Паметника на съветската армия

Ново посягане над Паметника на Съветската войска в София нощес. Облечени като футболни почитатели хвърляха димки, изкъртиха плочата и надраскаха монумента. Има ранени измежду бранителите на паметника, четирима от нападателите са арестувани. Последва и вълна от политически мнения.



Минути преди среднощ облечени като футболни почитатели с чукове се катерят на задната страна на паметника, вършат димна завеса, чупят плочата и драскат със спрей " Искаме български монумент ". Палят и една от палатките, които десети ден охраняват паметника. Нападат и хора, които всеки ден са там, с цел да го бранят. Свидетел на всичко става известният левскар, само че и член на " Левицата! " и част от палатковия лагер юрист Йордан Тополов.



" Дойдоха група от към 40-50 индивида, които възпламениха факли. Горе имаше девойки, които седяха до паметника, едната е обгазена, различен човек е ударен. Мятаха и факли по палатковия лагер ".

Момичето е напръскано със спрей в очите. Ранените са последователи на " Възраждане ", които дружно с Българска социалистическа партия и " Левицата "! дежурят пред паметника.

" Заплашвали са хората от палатковия лагер. Една от дамите в потърпевша, в ИСУЛ е била към час, обгазена. Едно от момчетата, отново от " Възраждане " е със спукана скула. Не са могли да спрат кръвта половин час ", изясни Славчо Крумов, народен представител от " Възраждане ".

Йордан Топалов обаче е уверен, че това не са футболни почитатели.

" Считам, че това не са почитатели на " Левски ", просто се използваше, че има мач на " Левски " (на Националния стадион, в непосредствена непосредственост до паметника - б.р). Това са десни сили, предизвикани от десни политически партии да извършат това нещо. Определена политическа партия и много прочут евродепутат, жестоко казано, се пробваха да ги освободят от Първо районно. Партията е Вътрешна македонска революционна организация, а евродепутатът - Джамбазки ".



В отговор до " По света и у нас " Ангел Джамбазки не разяснява какво е правил пред районното ръководство и подсети, че позицията на Вътрешна македонска революционна организация е за унищожаване на паметника. Срещу четиримата задържани са формирани досъдебни производства за кражба и безчинство.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява случилото се и напомни, че палатковият лагер и демонстрациите след 22 часа са противозаконни.

" Някои политици употребяват преместването на Паметника на руската войска, с цел да си вършат пиар за локалните избори - аз персонално приканвам водачите на политическите обединения, които стачкуват пред паметника, да съблюдават условията на закона за събранията и митингите. Всъщност, уредниците, водачите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, да стоят по цяла нощ ".



От " Левицата " желаеха оставката на Фандъкова, на кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков и на регионалния шеф на София Вяра Тодева.

" Настояваме също по този начин политическите сили, които стоят зад тези шпицкоманди и които са подстрекатели и действителни причинители на този вандалски акт, да поемат своята отговорност ", сподели Мая Манолова.



Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова назова станалото " неприемлив вандалски акт ".

" В последните 30 години доста пъти е имало палаткови лагери, нито веднъж до момента не е бил разрушаван. Това, което се случи през вчерашния ден, е рисков казус. Да не забравяме, че преди 9 години с подобен казус започнаха едни дейности, които доведоха до национална покруса за една страна, която се намира североизточно от нас ", разяснява Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

Областната администрация на София също осъди вандалския акт. Започва и подготовката на конкурс за това какво би трябвало да има в Княжеската градина на мястото на паметника.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР