Ново посегателство е извършено срещу българския клуб “Цар Борис Трети

...
Ново посегателство е извършено срещу българския клуб “Цар Борис Трети
Коментари Харесай

Нова агресия срещу българския клуб в Охрид. Неизвестен стреля с пистолет от кола


Ново посягане е осъществено против българския клуб “Цар Борис Трети ” в Охрид. В сряда вечерта против него е стреляно с револвер от преминаващ автомобил, заяви БГНЕС с уточнението, че по случая към момента няма арестуван.

Външното министерство на Северна Македония дефинира случилото се като “вандалски акт ”. Официална позиция от българското външно министерство към момента няма.

Това е втори следващ случай от откриването на клуба през октомври, което провокира от партия " Левица " и подсилен от македонската ВМРО-ДПМНЕ.

Цар Борис Трети ръководи България от 1918 година до 1943 година, като през 1941 година България става съдружник на нацистка Германия. В подмяна страната получава територии, измежду които и огромна част от днешна Северна Македония.

По-рано на българския културен център " Иван Михайлов " в Битоля, на което участва и някогашният министър председател Кирил Петков, също провокира митинги, защото в Северна Македония името на Иван (Ванчо) Михайлов, някогашен водач на Вътрешна македонска революционна организация, постоянно се свързва с антихуманна идеология.

На фона на това напрежение Народното събрание в Скопие задължи при започване на ноември задължи българските културни клубове, които носят имената на спорни исторически персони, да ги сменят в границите на идващите 3 месеца.

Преди няколко месеца България одобри така наречен и смъкна ветото върху началото на договарянията на Северна Македония за влизане в Европейския съюз (ЕС).

Въпреки митингите в Скопие, нa 16 юли също го утвърди и по този метод три дни по-късно Европейски Съюз разгласи началото на договарянията за участие със Северна Македония.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР