Ново огнище се е разгоряло край село Мечкул, в района

...
Ново огнище се е разгоряло край село Мечкул, в района
Коментари Харесай

Ново огнище се е разгоряло в района на Кресненското дефиле

Ново огнище се е разгоряло край село Мечкул, в региона на Кресненското дефиле. Там към този момент трети ден бушува голям пожар, който потегли от региона на селото. Специализирана техника, противопожарни екипи и доброволци са на мястото край Мечкул. Според
регионалния шеф на Благоевград Бисер Михайлов, на този стадий няма заплаха огънят да се
разрасне, само че се взимат превантивни ограничения, съобщи БНР.
Близо хиляда души вземат участие в гасенето на пожара. По-рано през днешния ден се включиха два военни хеликоптера, профилирана наземна техника, доброволни формирования от София и Пловдив, както и доброволци и от околните обитаеми места. Огънят не заплашва къщите в селата наоколо, само че ток в там няма да има и довечера, защото преминаващият в региона двадесетхиляди волтов далекопровод е изключен превантивно. От нощес жителите на селата Ощава, Стара Кресна и Сенокос към този момент са по домовете си. Дежурни екипи
наблюдават за тяхната сигурност.
Пътят през Кресненското дефиле е отворен, само че димящ. Затова не престават апелите към водачите за извънредно внимание в сектора. Пожарът обгръща над 10-километра сред селата Мечкул и Влахи, паралелно на основен път Е-79.
Друг сериозен сектор е над село Влахи, където продължава гасенето. Пресеченият терен не разрешава механизирана техника и това затруднява работата на екипите, които се стремят огънят да не доближи границата на Национален парк Пирин.
Засегнатите територии занапред ще се прецизират, само че съгласно специалисти от горските стопанства надвишават 100 хиляди декара, добавя БНР. Загинали са и доста животни. Според специалисти възобновяване на екосистемата ще отнеме повече от век.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР