Ново огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците е ...

Ново огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците е

Ново огнище на птичи грип, умъртвяват 5800 пекински патици д...

Ново огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците е записано в област Хасково. Вирусът е открит в животновъден обект за развъждане на пекински патици, находящ се в землището на с. Жълти бряг, община Стамболово. Обектът е ситуиран в 10-километровата следена зона, районирана по отношение на огнище на болестта от края на 2021 година. Положителната проба е установена при осъществяването на въздържан контрол в зоната.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването. В животновъдния обект се отглеждат към 5800 патици от разнообразни възрастови категории.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат селата от община Стамболово – Жълти бряг, Стамболово и Царева поляна; от община Хасково – с. Книжовник. В 10-километровата следена зона попадат – от област Хасково, община Хасково – с. Войводово, с. Манастир, с. Малево, с. Криво поле, с. Корен, с. Маслиново, с. Горно Войводино, с. Долно Войводино; от община Стамболово – с. Малък извор, с. Голям извор, с. Кралево; от област Кърджали, общ. Кърджали – с. Сестринско, с. Рудина, с. Татково, с. Звиница и с. Крин.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Източник: marica.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg