Ново обстоятелство има в историята около централата за преработка на

...
Ново обстоятелство има в историята около централата за преработка на
Коментари Харесай

Обрат в сагата на село Труд - имало рискове за здравето на населението

Ново събитие има в историята към централата за преправка на биомаса в село Труд, сподели през днешния ден министърът на околната среда и водите Нено Димов, който пристигна на място на беседва с кмета на селото и инициативните комитети от Труд и Нова Загора.
Оказва се, че писмо от Министерството на здравеопазването, подписано от зам.-министър Светлана Йорданова, алармира Министерство на околната среда и водите за действителни опасности за здравето на популацията и упорства за цялостна оценка на въздействието върху околната среда на централата. Писмото е от 20 септември тази година, а данните за заболеваемостта, подадени от селския общопрактикуващ доктор сочат, че острите респираторни болести измежду възрастните са се повишили с 30% през последната година, а при децата растежът е 20%. Министър Димов сподели, че това писмо и това искане ще бъдат употребявани в съда.
Станимир Тончев, един от основателите на митингите в село Труд, сподели за БГНЕС, че в Административен съд Пловдив е заведено дело от Министерство на околната среда и водите, община Труд и Инициативния комитет против решението на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда доцент Стефан Шилев, съгласно което не е нужен Оценка на въздействието върху околната среда при одобрение на ново капиталово желание на биоцентралата. Ситуацията е странна, тъй като в тази ситуация министерството оспорва в съда решение на свое поделение.
Пред хората от Труд и Нова Загора, където има същите проблеми с идентична централа, министър Димов съобщи няколко пъти, че няма по какъв начин да се направи цялостен Оценка на въздействието върху околната среда, само че тъкмо това е, за което упорстват от Министерството на здравеопазването. Датата на делото към момента не е планувана. По всичко проличава, че и митингите, които затваряха оживения път Пловдив- Карлово най-малко три пъти от предишното лято насам, и министерските визити, и множеството сигнали от хората ще би трябвало да чакат своето позволение от Административния съд, който ще реши по отношение на съществуващите наредби и закони. Една от тези наредби е по този начин наречената номер 7, която анулира условието за наложително разстояние на промишлени обекти от обитаеми места.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР