Ново напрежение избухна около Нагорни Карабах в сряда, след като

...
Ново напрежение избухна около Нагорни Карабах в сряда, след като
Коментари Харесай

Става страшно в Нагорни Карабах - ескалация и риск от военен конфликт

Ново напрежение избухна към Нагорни Карабах в сряда, откакто трима бойци бяха убити, а Азербайджан съобщи, че е поел надзор над няколко стратегически височини в противоречивия район. Ескалацията провокира незабавна интернационална реакция, при която Русия упрекна Баку в нарушение на нежното преустановяване на огъня, а Европейски Съюз настоя за „ неотложно преустановяване на военните дейности “.

Заклетите врагове Армения и Азербайджан водиха две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за популации с арменци регион на Азербайджан Нагорни Карабах. Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи към 2000 мироопазващи сили, с цел да следят нежното помирение, само че напрежението продължава макар съглашението за преустановяване на огъня.

В сряда избухна ново напрежение, откакто Азербайджан съобщи, че е изгубил боец, а армията на Карабах сподели, че двама от нейните бойци са били убити и повече от дузина ранени. Баку твърди, че войските на Карабах са атакували позициите му в региона на Лачин, който е под наблюдението на съветските мироопазващи сили, убивайки азербайджански боец. По-късно азербайджанската войска сподели, че в отговор е провела интервенция, наречена „ Отмъщението “, и е поела надзор над няколко стратегически височини в Карабах.

Армията на отделилата се страна от своя страна упрекна Азербайджан, че е нарушил примирието и умъртвил двама бойци и ранил други 14. Карабах разгласи " частична готовност ", се споделя в изказване на армията. Армения прикани интернационалната общественост да помогне за прекъсването на " нападателните дейности " на Азербайджан. " Азербайджан продължава своята политика на гнет против популацията на Нагорни Карабах ", споделиха от Министерство на външните работи в Ереван. Армения упрекна Азербайджан, че желае да направи едностранни промени по коридора Лачин, който свързва Армения и Карабах.

Русия упрекна Азербайджан в нарушение на примирието и даде обещание да стабилизира обстановката. „ Режимът на преустановяване на огъня беше нарушен от въоръжените сили на Азербайджан към височината Сарибаба “, се споделя в изказване на съветското министерство на защитата. Командването на съветските мироопазващи сили с представители на Азербайджан и Армения подхваща ограничения за стабилизиране на обстановката. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР