Ново напрежение и проблеми с настаняването на украинските бежанци у

...
Ново напрежение и проблеми с настаняването на украинските бежанци у
Коментари Харесай

Напрежение с настаняването на украинските бежанци

Ново напрежение и проблеми с настаняването на украинските бежанци у нас. След недоволството на част от тези, които дойдоха в Елхово и Сарафово, ще има и ново пренасяне. Бежанците обаче ще останат в двете бази най-малко три дни.

Държавната организация за бежанците стартира да изготвя описи за следващото прекачване на украински жители към други държавни бази в страната.

Напрежение има в центъра в Елхово, където бежанците са настанени във фургони – без климатици и независими тоалетни. А украинците в Сарафово са в хотелска база и към този момент съществено неодобрение там няма.

Последваха и политически реакции. Утре, по гледище на опозицията, пояснение пред депутатите ще дава вицепремиерът Калина Константинова.

Настаняването на бежанците продължи до късно през вчерашния ден. Над 50 души напуснаха лагера в Елхово по лично предпочитание. Те дефинираха лагера като неосъществим за живот с деца и като затвор. За да успокои украинците в центъра, дойде и ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева. Тя изясни, че в Елхово бежанците ще остават до 72 часа. После щели да бъдат пренасочени на други места в страната.

" Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е по този начин нареченият филтър или триаж, с цел да се приоритизират хората с по-специфични нужди”, съобщи Тошева.

След като преспаха в лагера, усещането на украинците от фургоните и изискванията остана непроменено.

В утринните часове, още веднъж под управлението на ръководителя на Агенцията за бежанците стартира попълването на описите за преместването на хора.

" Стремежът ни е една част още през днешния ден да заминат, някой може би ще останат още една вечер и на следващия ден ще тръгнат”, съобщи Тошева.

Списъците за преместването са разграничени съгласно възрастта и болесттите им, както и дали имат опция да употребяват личен превоз. Първите рейсове, които да транспортират бежанците, дойдоха към 12:30 часа. С качването на първите бежанци в рейсовете понижа и напрежението измежду тях.

50 дами и деца, бяха превозени от Елхово до детската база на просветителното министерство в село Ястребино. Капацитетът въз основата е за 100 души. Още през март там бяха настанени 30 украински жители. Сега те са 14, плюс новопристигналите 50. Стаите в детския лагер са с по 2, 3 и 4 кревати, независим хигиеничен възел и баня. А този факт получи утвърждението на пристигналите украинци.

По-малко неодобрение, само че още веднъж с напуснали бежанци. Такава беше обстановката с настанените в Сарафово украинци. Днес за първи път медиите бяха позволени в буферния център за бежанци.

В хотелската част са настанени близо 160 украински бежанци. В момента обаче продължава построяването на палатков лагер, в който изискванията ще бъдат разнообразни от хотелските стаи. В палатки към момента няма настанени бежанци. Стаите са с по 2 и 3 кревати. Те са същите, които чиновниците на Министерството на защитата ще употребяват след 20 дни за лятна отмора.

Храната се обезпечава от Социалния патронаж към община – Бургас. Затова и все още настанените нямат искания.

Палатковият лагер в Сарафово ще е с 20 американски палатки, за по 20-25 индивида. Ще бъдат оборудвани с климатици, а през днешния ден регионът беше обезпаразитен.

" Предвидено е палатките да бъдат приключени на следващия ден до края на работния ден.Военните вършат всичко допустимо до края на днешния ден да оборудват към 200 легла”, съобщи Тодор Иванов, заместител регионален шеф на Бургас. Палатковият лагер ще бъде употребен, едвам откакто хотелската част се запълни на 100%.

В същото време базата на Министерски съвет даде заслон на обществено уязвими украински граждани- хора със хронични болести, инвалиди и многодетни фамилии.

Източник: NOVA

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР