Ново изследване, в което участниците се научават да свързват цветове

...
Ново изследване, в което участниците се научават да свързват цветове
Коментари Харесай

Най-странният възможен метод да увеличите коефициента си на интелигентност с 10%

Ново проучване, в което участниците се научават да свързват цветове с букви, открива, че това упражнение усилва коефициента им на просветеност с 12 точки. Резултатът е бил изненада за учените, които били най-вече заинтригувани от феномена, прочут като „ синестезия “.

Синестезията е забавно положение, в което сетивата са кръстосани: то визира един на 23 души, които оповестяват, че могат да „ вкусват “ думи, да свързват цветове с числа и доста други странни комбинации.

Учените от Университета на Съсекс са желали да видят дали могат да обучат хората да имат сходни на синестетите прекарвания. Те създават 9-седмичен подготвителен курс, в който 14 участници заучават връзки сред букви и цветове. След образованието хората освен са научили връзките сред буквите и цветовете, само че са развили и съответните чувства.

Ключов съставен елемент на синестезията е, че за синестетите тези връзки се изживяват като сетивни чувства. Например, те ще видят наследник цвят, когато помислят за буквата „ б “ или ще свързват буквата „ в “ с избран вид темперамент.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР