Ново изследване показва, че практиката за в Европейския съюз продължава.

...
Ново изследване показва, че практиката за в Европейския съюз продължава.
Коментари Харесай

Изследване: Отново има двоен стандарт при храните в Европейския съюз

Ново проучване демонстрира, че практиката за в Европейския съюз продължава. То е извършено от Съвместния проучвателен център - научна работа на Европейската комисия, предоставяща самостоятелни, основани на научни проучвания препоръки в поддръжка на правенето на политиките на Европейски Съюз, написа.
От отчета излиза наяве, че в част от проверните артикули в България имат разнообразни съставки от тези в други страни. Едно от разминаванията да вземем за пример е потреблението на фруктоза вместо захар. В газирани питиета у нас се поставя арабска дъвка, до момента в който в страни от Западна Европа съставката не се употребява. Арабската дъвка е тип фибри, получени от растения. Използва се като сгъстяващо средство и свързващо вещество, което оказва помощ да се държат съставките дружно. При тествана марка кафе в България пък е открито, че то образува повече пяна при варене. Чипс имал най-високо наличие на сол у нас.
 КЗП: Не можем да кажем, че българинът е ощетен откъм качество на храните КЗП: Не можем да кажем, че българинът е ощетен откъм качество на храните
Практическата изгода от извършеното в България проучване и откритите разлики при някои от тестваните артикули ще бъде да се стигне...
Изследвани са 20 продукта, продавани в разнообразни страни от Европейски Съюз. Пробите са взети през септември 2020 година, а тестването е до края на ноември 2020 година Целта е била да се откри дали разликите в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива. В 10 от питателните продукта имало значими вкусови разлики. Според откривателите това се дължи на другите съставки. Дава се образец със наличие на портокалов сок в оранжада, на прасковен сок в леден чай, на мазнини в майонеза, на захар в зърнени закуски, на сол в крема сиренето. В същото време по-малки разлики в наличието водели по-рядко до обилни разминавания във усета - да вземем за пример мазнини в чипсове или какао в напитка на прахуляк.
От Европейски Съюз показват, че специалистите, които са правили проучването, са особено подготвени и заради това било евентуално елементарният консуматор да не усети същите разлики във усета. Посочва се още, че потребителите не образуват решението си да купят артикул единствено поради усета, а могат да бъдат повлияни и от други фактори като да вземем за пример цената. Експертите вършат ангажимента, че качествата на суровините и производството в разнообразни фабрики не може да се управляват дотам, че да има изцяло идентични артикули. Посочва се още, че резултатите са от относително дребен брой проби и те не можели да служат за резюме.
Първото проучване за двоен стандат при храните в Европейски Съюз бе оповестено в средата на 2019 година Тогава бе наблегнато на разликите в състава на питателните артикули и бе открито, че такива има в една трета, без това да е посочено на етикетите. Премахването на двойния стандарт при храните ще стане едвам през май следващата година, когато в действие влиза признатата за това евродиректива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР