Ново изследване открива, че ако световните емисии на парникови газове

...
Ново изследване открива, че ако световните емисии на парникови газове
Коментари Харесай

До 2100 г. само един град в света би могъл да бъде домакин на Зимните олимпийски игри

Ново проучване открива, че в случай че международните излъчвания на парникови газове не намалеят фрапантно, до края на 21-ви век ще има единствено един град, който ще може да семейства Зимните олимпийски игри. Тази вест идва на фона на обстоятелството, че сегашните игри в Пекин са първите, при които снегът е съвсем 100 % неестествен.

Проучването, оповестено в Current Issues in Tourism, преглежда данни за климата от 20-те години на 20-и век до момента. То включва и модели, които разкриват евентуалното бъдещо изменение на климата.

„ Изменението на климата трансформира географията на Зимните олимпийски игри и, за жалост, ще попречи на някои градове, известни със зимните спортове, да бъдат домакини на събитието – споделя Робърт Щайгър от Университета на Инсбруг в Австрия. – Повечето местоположения в Европа ще бъдат маргинални или ненадеждни до началото на 2050-а (дори в случай че излъчванията бъдат ниски за в бъдеще).

Също по този начин учените подканват спортистите да определят предпочитаните от тях условия за следните олимпийски спортове – ски алпийски дисциплини, ски северни дисциплини, ски свободен жанр, ски скокове/северна композиция и сноуборд (алпийски и свободен стил). Те би трябвало да оценят климатични условия (например мъгла, прясно насъбран сняг, химически обработен сняг, ледена повърхнина, вятър) по канара от неприемливи до „ идеални за върхови достижения, сигурност и почтеност “, както и най-подходящата температура за съревноваване в техния съответен спорт (и коя биха счели за небезопасна и нечестна).

„ Искахме да разберем кои климатични и снежни условия вършат едно състезание съгласно самите спортисти почтено и безвредно – споделя Натали Ноулс, някогашна скиорка от Канада, която сега кара своята докторантура. – А след това да определим кои олимпийски домакини биха могли да дават тези условия за в бъдеще. “

Вероятността изискванията да са нечестни и небезопасни се усилва във всички вероятни бъдещи сюжети, открива изследването. Ако обаче се придържаме към Парижкото съглашение, резултатите ще бъдат доста по-малки.

„ В едно бъдеще с ниски излъчвания, при които Парижкото съглашение се съблюдава сполучливо, единствено 13 от досегашните 21 домакини (всички в Северното полукълбо), ще бъдат подобаващи за спортни надпревари през 50-те години на 21-ви век и 12 през 80-те години на 21-ви век “, написа екипът.

При сюжет с високо количество излъчвания броят на надеждните местоположения ще бъде редуциран до 10 през 50-те години на 21-ви век и 8 през 80-те години на 21-ви век. „ Прогнозата за Параолимпийските зимни игри, които се организират през март след Олимпийските, е още по-лоша “, допълват учените.

В един съответен сюжет с високи излъчвания единственият град, който ще бъде подобаващ за провеждането на Зимните олимпийски игри, е Сапоро в Япония.

В сюжет с високи излъчвания „ доникъде на века броят на надеждните домакини пада до 4 (Лейк Плесид, Лилехамер, Осло и Сапоро), а до края на века остава единствено една надеждна локация (Сапоро) “.

Основният въпрос с честността, издигнат от спортистите, се отнася до качеството на снега (включително заплахите, подбудени от изкуствената снежна покривка), до момента в който множеството съображения с сигурността са свързани с метода, по който по-високите температури засягат и спортистите, и снега.

Проучването открива, че 89 % от спортистите, съревноваващи се в зимни спортове, към този момент са на мнение, че климатичната рецесия оказва въздействие върху спортните условия, до момента в който 93 % се притесняват, че за в бъдеще тя ще се отрази негативно на техния спорт.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР