Ново изискване има към всички, които искат да изкачат връх

...
Ново изискване има към всички, които искат да изкачат връх
Коментари Харесай

Всеки, устремил се към връх Еверест, трябва да вземе нещо много важно със себе си

Ново условие има към всички, които желаят да изкачат връх Еверест. Властите оповестяват, че всички катерачи ще би трябвало да наемат и употребяват проследяващи чипове по време на своето нанагорнище, оповестяват от CNN. 

" Много компании към този момент използваха такова съоръжение, само че в този момент това се трансформира в обвързване за всички алпинисти ", споделя представител на туристическото министерство в Непал пред CNN.

Очакванията са, че чиповете за следене ще понижат фрапантно времето за следене при положение на случай. 

От туристическото ведомство споделят още, че всеки един чип ще коства към 10-15 $ и ще бъдат зашивани в якетата на всеки планинар. След като завърши изкачването, чиповете ще бъдат разшивани, връщани на държавното управление, а по-късно ще бъдат давани на идващите изкачващи се. 

Едно катерене на Еверест, който е най-високият връх със своите 8,849 метра, коства към 35 хиляди $. 11 хиляди $ излиза позволението за изкачването на върха, множеството хора го вършат през Непал. Към тази сума се прибавя оборудването, провизиите, кислородът, шерпа, който да оказва помощ на изкачващия се и още други разноски. 

Изкачването лишава към два месеца. Това обаче зависи от метеорологичните условия, които би трябвало да са постоянни. Именно поради това месец май е най-подходящият интервал за сходно нещо. 

През 2023-та година Непал издава 478 позволения за нанагорнище на върха. 12 алпинисти починаха, а 5 още се търсят, написа plovdiv24.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР