Ново гнездо на черен лешояд е открито на територията на

...
Ново гнездо на черен лешояд е открито на територията на
Коментари Харесай

Откриха гнездо на черен лешояд в ПП Врачански балкан

Ново гнездо на черен лешояд е намерено на територията на Природен парк "Врачански Балкан ". Това е петото, открито за тази календарна година в България. Гнездото е открито от Георги Стоянов от Дружеството за отбрана на хищните птици (ДЗХП), който съобщил за лешояд от реинтродуцираните птици по план „ Нов живот за лешоядите “, осведомят от Политическа партия „ Врачански Балкан “.
По данни от GPS предавателите на освободените преди две години птици стана ясно, че те са избрали място, което постоянно посещават и това провокира инспекция на терен. Макар и мъчно, гнездото беше намерено, само че изненадващо се оказа, че то се намира на земята в каменист регион. Това е второто гнездо на земята от петте открити през тази година в Стара планина, (единствените известни за страната). От останалите, две са на изкуствени платформи на дъб в Котленска планина и едно е на бял бор в Понор.
Гнездо на черен лешояд във Врачански Балкан на канара е разказано от Атанасов през 1932 година в региона на Черепиш. И ето, че регионът продължава да дава подобаващи местообитания за типа и през днешния ден.
Гнездото към момента не е употребено за размножаване от птиците, а е издигнато през втората половина на 2021, само че е очевиден знак, че птиците се готвят да го употребяват през новия сезон 2022, когато и към този момент ще са достигнали полова зряла възраст (4-5 год. възраст).
Това е първото гнездо на черен лешояд в България, което се намира на територията на естествен парк – в тази ситуация Дирекцията на Политическа партия „ Врачански Балкан “ ще има още една отговорност, само че и мотив за горделивост.
Припомняме, че през 2021 за първи път черният лешояд се развъжда сполучливо още веднъж в Стара планина, откакто беше разгласен за липсващ от България за няколко десетилетия. Дейностите по реинтродукцията на черния лешояд в България се извършват от консорциум от няколко природозащитни български (Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП) и интернационалните (VCF, EuroNatur, Junta de Extremadura) организации в границите на план „ Нов живот за лешоядите “ LIFE14 NAT/BG/649, финансиран по стратегия ЛАЙФ на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР