Ново 20: Ще плащаме повече за светлото!Правителството ще определя цената

...
Ново 20: Ще плащаме повече за светлото!Правителството ще определя цената
Коментари Харесай

Ново 20: Ще плащаме повече за светлото!


Ново 20: Ще плащаме повече за светлото!
Правителството ще дефинира цената на тока за семействата и цената за електроразпределителните сдружения и крайните доставчици от 1 юли 2024 г.Министерството на енергетиката, крайните снабдители и електроразпределителните сдружения и

търговци разискаха с КЕВР плана на нова разпоредба за контролиране цените на електрическата енергия.

Представителите на трите енергоснабдителни сдружения споделиха, че може да не покрият разноските си при новата методика.

С измененията Наредба 1 за контролиране цените на електрическата сила се привежда в сходство

с промените и допълненията на Закона за енергетиката, ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност и към този момент импортиран в Брюксел,

заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

След премахването на публичния снабдител НЕК от контролирания пазар, крайните доставчици от Електрохолд,

ЕВН и Енерго Про ще доставят тока на семействата на контролирани цени.

От 1 юли 2024 година Министерски съвет ще дефинира базова цена на електрическата енергия за контролирания пазар (домакинствата) въз основа на междинната на борсата за месеца. Към нея ще се прибавя до 7 % надценка за ЕРП-та, в която ще влизат стопански обосновани разноски за активността доставяне от краен доставчик и възвращаемост за снабдяването от него плюс разноските за балансиране.

С отпадане на публичния снабдител, част от неговите отговорности ще се трансферират върху крайния доставчик – за присъединяване на борсата, за разяснителни акции и други.

Заради смяната на методиката за балансиране няма да могат да се покриват разноските, е мнението на представителите на енергото.

Съществува риск, в случай че Министерският съвет не дефинира навреме базовата цена, крайните доставчици да не могат да фактурират услугата „ доставяне с електрическа сила “.

Липсват периоди за компенсиране на пазарните участници. „ Електроразпределение Север “ и „ Енерго-Про Продажби “ възразяват избраната в наредбата норма на възвращаемост. Другото несъгласие е против компонентата, която КЕВР ще дефинира.

Регулаторът ще реши дефинитивно за измененията на 14 март т. година

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР