Новият зелен паспорт за пътуване в ЕС, който от Брюксел

...
Новият зелен паспорт за пътуване в ЕС, който от Брюксел
Коментари Харесай

Удрят и пращат в нокаут българския туризъм със зелен паспорт за пътуване

Новият зелен паспорт за пътешестване в Европейски Съюз, който от Брюксел ни постановат, е удар по българският туризъм. С тази рестрикция се затварят вратите пред съветските туристи, разяснява в „ Тази заран “ по бТВ ръководителят на Конфедерацията на българския туристически бизнес проф. Румен Драганов, който оглавява и Института за разбори и оценки в туризма.

„ Това, че сте имунизиран, не значи, че не сте предявител на болестта. Израел е преди всичко и по имунизирани, и по смъртни случаи “, добави той.

За да получи зелен паспорт, екскурзиантът би трябвало да е имунизиран против ковид или да има антитела след преболедуване през последните шест месеца. Другата опция е да показа негативен резултат от тест. Очаква се зеленият паспорт да влезе в действие от началото на лятото и да е годен до момента в който СЗО разгласи завършек на пандемията, разясни кореспондентът на бТВ в Брюксел Десислава Минчева.

„ Ако страни като Унгария и Чехия, които употребяват ваксини, неодобрени за Европейски Съюз, могат да ги впишат в документ, само че в случай че Германия не желае да приема хора, ваксинирани с такива препарати, може да откаже. Стигаме до парадокса на жителя да му бъде позволено да влезе в една страна от Европейски Съюз, само че да му бъде отхвърлен достъп до друга “, добави тя. 

Европейската комисия оставя на страните членки свободата да вземат решение кой има право да влиза на тяхна територия, посочи Минчева. 

„ Цифровото зелено уверение ще може да се издава от лаборатории, които вършат проби или от лечебни заведения, където се вършат имунизации. Важен на този документ е печатът. Ако до момента е можело да се фалшифицират резултати от PCR проби или документи за осъществена имунизация, то посредством новия портал към този момент това няма да може да се случи “, сподели още тя. 

“Години наред се борехме да има електронна виза, а от Европейски Съюз ни обясняваха какъв брой мъчно можело да стане това преди 2028 година, тъй като във всяко малко обитаемо място би трябвало локалните управляващи да могат да я разчитат. Сега можело да разчитат зелените паспорти, само че не и визата “, разяснява проф. Драганов. 

„ От здравна позиция това, което оферират от Брюксел, не е издържано. Тези от Европейската комисия би трябвало да се засрамят от това, което вършат, тъй като персоналните данни за здравословното положение са доста чувствителни, а стават притежание на всички “, сподели пък доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

„ Ако желаеме зелен паспорт за ковид, за какво не желаеме подобен за морбили или за туберкулоза? Защо с цел да отида до Солун ми би трябвало паспорт, само че до Бургас не ми е необходим? Излиза, че бургазлии може да не са предпазени от мен, само че хората в Солун би трябвало да са защитени. Какво би трябвало да създадем? Да сложим по един знак, с цел да ни разпознават, че сме рискови ли и да не ни пускат в хотела? “, попита той.

„ В основата на контракта за Европейския съюз е свободното придвижване. Решението е да осигурим ваксини за цялото население и да махнем всички ограничавания. Няма потребност СЗО да ни споделя по кое време да го създадем “, съобщи доктор Кацаров. 

„ Съседите ни вкарват зелени коридори и паспорти. Ние ще загубим конкурентно преимущество пред тях, в случай че не сме в тази линия “, сподели пък проф. Драганов.

„ Ако има ограничаване за възраст, може да се стигне до неуместната обстановка децата, навършили 16 година на 30 май, да не могат да пътуват, а на 29-ти да имат право. Това е типичен случай на непряка дискриминация “, съобщи Кацаров. 

„ От Еврокомисията оповестяват, че задачата на Европейски Съюз е до юли да се имунизира 70% от популацията и да се завърши с епидемията. В същото време споделят, че до лятото би трябвало да дадат визи. За какво са ни, като ще имунизират популацията? Да обезпечат ваксини за всички! Който желае дано да се ваксинира. Трябва да се махнат всички ограничавания. Това се изисква от Европейската комисия “, сподели още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР